Bazen vprašanj o igračah je neskončen, saj si večina staršev danes želi samostojne igre otrok.

Na tokratnem starševskem klepetu smo se pogovarjali o razvoju igre v predšolskem obdobju in o izbiri igrač. Mamice vsebina poglobljeno zanimala, zato smo bile tokrat malo daljše, saj smo obdelale široko tematiko.

Pri razumevanju igre smo predstavili pristop Emmi Pikler in Marie Montessori, ki sta svoje pristope utemeljile na opazovanju otrok. Glavno sporočilo obeh je, da otroku omogočimo čim več proste in nemotene igre oz. aktivnosti. Prav tako je bolje, da otroku ponudimo manj igrač in z opazovanjem ter nevmešavanjem ohranjamo njegovo koncentracijo in vzpodbujamo samostojnost.

Otroci se najpogosteje zaigrajo z igračami, ki si jih izberejo sami in ne s tistimi, ki jim jih ponudimo odrasli, zato priporočam, da raje investirajte v znanje o različnih pristopih in ne kupujte trendovskih igrač. Otroci si želijo naše iskrene prisotnosti, ki pa je vedno zastonj. Odkrijte otroka v sebi in dopustite kreativnosti prosto pot. Želimo vam obilo radosti :).

Starševski klepet je vodila odlična Anja Zagoričnik Jarm, mag. zdr. nege.

______________________________________________________________________________

Pridružite se nam ⇓
Naša želja je, da še naprej širimo znanje in tako pomagamo nosečnicam in mladim mamicam, zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite na naših prihajajočih mesečnih Starševskih klepetih. Več o temah in datumih boste našli >> tukaj.

‘Starševski klepet’ organizira zavod IZRIIS v okviru programa Krepitev starševskih kompetenc – ‘Izberi zdravo življenje’, ki ga sofinancirata Ministrstvo za zdravje RS in Mestna občina Ljubljana.

Vir:
– slika: Pixabay

Deli: