Komu so srečanja namenjena?

Srečanja so namenjen vsem staršem predšolskih otrok, ki jih tematika kakorkoli zanima ali pa bi radi samo podelili svoje izkušnje.

Kdo vodi srečanja?

Starševski klepet vodi odlična Manca Sever Žumer, mag. zakonskih in družinskih študij, dipl. vzgojiteljica predšolskih otrok ter ustanoviteljica Facebook strani: Intuitera – Vzgoja Iz Srca. Srečanja so sproščena in polna strokovnih informacij.

Kako srečanja potekajo?

Srečanja potekajo preko spleta in trajajo 1 do 2 uri. V kolikor bodo razmere to dopuščale in bodo želje po druženju, se bodo srečanja prestavila v prijetne prostore v Ljubljani. Srečanja so BREZPLAČNA. Na vsako posamezno srečanje pa se je potrebno prijaviti preko prijavnega obrazca, ki bo objavljen na FB en teden pred dogodkom.

TERMINI IN TEME:

1.srečanje: Četrtek, 26. januar ob 18:00

OTROK IN ČUSTVA

Katera čustva poznamo? Kako in kdaj se razvijejo pri otroku? Kako otrok izraža svoja čustva? Kako ustvariti odnos v katerem se bo otrok počutil varnega in nam bo zaupal? Kako vzgojiti čustveno inteligentnega otroka?

2.srečanje: Četrtek, 23. februar ob 17:30

ČUSTVENI IZBRUHI OTROKA

Vsak starš se kdaj sreča s čustvenim izbruhom otroka. V naši družbi veljata tako jok kot trma za nezaželeno vedenje, ki ga je treba prekinjati. Zakaj je pomembno, da otroku pustimo jokati? Otrok preko joka odlaga svoje nepredelane stiske. Tako kot skozi prebavo “odložimo” česar ne potrebujemo (fizične vsebine), tako z jokom odlagamo psihološke vsebine, ki jih ne potrebujemo več.

3.srečanje: Četrtek, 23. marec ob 17:30

GIBALNI RAZVOJ IN DODATNE DEJAVNOSTI

Mnogo staršev pravi, da se soočajo s krivdo, saj njihov otrok v predšolskem obdobju ne obiskuje različnih popoldanskih dejavnosti. Kako najti ravnovesje med dobrobitjo za otroka in družino, ki jo dejavnosti lahko prinesejo? In pa na drugi strani, ali so dejavnosti nujne za gibalni razvoj predšolskih otrok? Kakšno vlogo pri razvoju gibalnih sposobnosti igra narava?

4.srečanje: Četrtek, 20. april ob 17:30

SKRIVNOST SAMOSTOJNOSTI OTROK

Otroci želijo biti del našega vsakdanjika in nam pri opravilih pomagati. Če ujamemo optimalno okno učenja, si prihranimo mnogo skrbi v prihodnosti, kljub temu, da morda takrat porabimo več časa za opravilo in urimo potrpežljivost. Kako si pri vzgoji za samostojnost pomagamo z notranjo motivacijo otroka in kdaj morda otroke silimo v pretirano samostojnost, ki ji otroci še niso dorasli?

5.srečanje: Četrtek, 18. maj 25. maj ob 17:30

OTROK, IGRA in DOLGČAS

Ste vedeli, da je igra najbolj pomembna za razvoj otrokovih možganov? Preko igre pa se lahko z otrokom povežemo na globlji ravni, ga bolje spoznamo in mu pokažemo, da nam je pomemben. Ob vsem tem pa je dobro otroku pustiti prazen čas, v katerem mu postane tudi dolgčas, saj se ravno takrat rodijo najbolj ustvarjalne ideje.

6.srečanje: Četrtek, 15. junij 22. junij ob 17:30

OTROK PRITISKA NA MOJE GUMBE. ZAKAJ IN KAKO IZ TEGA? ZAKAJ JE STARŠEVSTVO NAJBOLJŠA RAST?

Starševstvo je spomin na otroštvo, pravi Kompan Erzarjeva (2010). Tako majhni, pa s toliko moči, ki lahko živce staršev obrne tudi na najvišje obrate. Zakaj je temu tako, kako iz tega in kako lahko starševstvo postane del osebnostne rasti?

7.srečanje: Četrtek,  06. julij ob 17:30  (sprememba datuma)
nov datum: Četrtek, 23. november ob 17.30

ZAKAJ SO MEJE V ODNOSU Z OTROKOM POMEMBNE IN KAKO JIH UČINKOVITO POSTAVLJATI

Kakšne meje poznamo in kako jih učinkovito postavljati? Govorili bomo o pomenu postavljanja meja za otroka, od katerih meja ne odstopamo in pri katerih se lahko pogajamo ter vanje vključimo tudi otroke. Nekaj pozornosti bomo namenili tudi temu, kakšen odnos imamo do meja starši sami – smo preveč rigidni ali preveč popustljivi?

8.srečanje: Četrtek, 24 avgust ob 17:30

NAZAJ V VRTEC

Kdaj otroka začeti pripravljati na vrtec? Zakaj je pomembno, da se z otrokom o odhodu v vrtec pogovorimo? Kako lahko otroku pomagamo pri prehodu v vrtec? Most med družino in vrtcem, ki ga zgradimo starši in vzgojitelji, lahko otroku nudi varen temelj, po katerem bo hodil, se učil in spoznaval, da je svet varen.

9.srečanje: Četrtek, 14. september ob 17:30

OTROK IN EKRANI – KOLIKO IN KDAJ?

Kakšen vpliv imajo ekrani na naše otroke, koliko ekranov je še sprejemljivo in na kaj biti pozorni? Kakšne so pasti tehnologije, v katero se starši ujamejo in kako se izplesti iz njih? (pogovor z Benjaminom Tomažičem)

10.srečanje: Četrtek, 28. septembra ob 17:30

POMEN BRANJA OTROK PRI OTROKU

Raziskave kažejo, da starši v današnjem času otrokom beremo mnogo manj, kot so otrokom brale prejšnje generacije. Kljub temu, da se svet spreminja in so ekrani vedno večji del naših življenj, pa se pomen in pozitivni vplivi branja knjig pri otrocih nista spremenila. (Pogovor z Mojco Fatur, avtorice več pravljic za otroke)

11.srečanje: Četrtek, 12. oktober ob 17:30

ODNOS DO TELESA – ALI LAHKO OTROKA OBVARUJEMO PRED ZLORABAMI?

O zlorabah zelo težko govorimo, saj si noben starš ne želi, da bi bil njegov otrok zlorabljen, obenem pa tudi ne verjame, da se to lahko zgodi ravno njegovemu otroku. Pa vendar statistika kaže, da je v Sloveniji imela izkušnjo spolne zlorabe kar vsaka 4. deklica in 6. deček. Kako otroka obvarovati pred zlorabo in kako zlorabo prepoznati, če do nje pride, bomo govorili tokrat (pogovor z Lunino vilo/Katjo Knez Steinbuch/Tanjo Repič Slavič).

12.srečanje: Četrtek, 23. november ob 17:30

BOSONOGA OBUTEV

Ste vedeli, da bosonoga hoja ni pomembna le za zdrav razvoj stopal in hrbtenice, ampak tudi za razvoj možganov? Kako izbrati pravilno obutev za različne priložnosti, zakaj je pomembno, da otrok čim več hodi bos in na koga se obrniti pri izbiri?

13.srečanje: Četrtek, 21. december ob 17:30

SOROJENCI – ZMAGA ZA VSE ALI BOJ ZA OBSTANEK

Kako pripraviti otroka na sorojenca in ga kasneje vključiti v skrb in nego zanj? Čas samo za starejšega otroka, pozornost, negovanje odnosa tudi kasneje, iskanje dodatne pomoči bodo teme tokratnega klepeta.

_________________________________________

“Starševski klepet” organizira Zavod IZRIIS v okviru programa “Izberi zdravo življenje”, ki je sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana.

________________________________________

Organizatorji si pridržujemo pravico do spremembe terminov in tem.

Deli: