Komu so srečanja namenjena?

Srečanja so namenjen vsem nosečnicam in mladim mamicam, ki jih tematika kakorkoli zanima ali pa bi rade mamice samo podelile svojo izkušnjo.

Kdo vodi srečanja?

Starševski klepet vodi odlična Manca Sever Žumer, mag. zakonskih in družinskih študij, dipl. vzgojiteljica predšolskih otrok ter ustanoviteljica Facebook strani: Intuitera – Vzgoja Iz Srca. Srečanja so sproščena in polna strokovnih informacij.

Kako srečanja potekajo?

Srečanja potekajo preko spleta in trajajo 1 do 2 uri. V kolikor bodo razmere to dopuščale in bodo želje po druženju, se bodo srečanja prestavila v prijetne prostore v Ljubljani. Srečanja so BREZPLAČNA. Na vsako posamezno srečanje pa se je potrebno prijaviti preko prijavnega obrazca, ki bo objavljen na FB en teden pred dogodkom.

TERMINI IN TEME:

1.srečanje: Sreda, 18. januar ob 10:00

MASAŽA DOJENČKA

Dojenčke redna masaža pomirja, zaradi česar manj jokajo in so bolj dobrovoljni, pomaga jim pri težavah s trebuščkom (prežene krče in zaprtost), bolje spijo, spodbuja pa tudi njihov gibalni razvoj (koordinacije, ravnotežja in splošnega zavedanja telesa). Najlepše od vsega je, da se dojenčki s svojimi starši povezujejo in spoznavajo ljubeč dotik, pridobivajo zaupanje in se počutijo slišane. Ko gradimo že tako zgodaj, lahko zgradimo dobre, močne temelje za naprej. Najboljše pa je, da vse to lahko delamo tudi kasneje, ko dojenček postane malček, le-ta pa predšolski otrok in še kasneje …

2.srečanje: Sreda, 15. februar ob 10:00

VPLIV NOSEČNOSTI IN PORODA NA STARŠEVSTVO

Starši počasi postajamo že, ko se za dojenčka odločimo, potem zanj in za našo novo vlogo pripravljamo teren skozi celo nosečnost, skozi porod pa ženska na zelo radikalen način vstopi v materinstvo. Dokazano je, da od poroda ni odvisno le počutje mame, ampak tudi počutje dojenčka v njegovih prvih mesecih in še kasneje. Mnogo stisk, ki se pojavijo v prvem letu materinstva je povezano prav z izkušnjo poroda.

3.srečanje: Sreda, 15. marec ob 10:00

DOJENJE IN PODPORA DOJEČIM MATERAM

Je danes dojenje veščina ali znanost? Posvetile se bomo teoretičnim osnovam in praktičnim namigom: Kako dojenje prispeva k duševnemu zdravju žensk in otrok?; Kako dojenje poteka in na kaj smo pozorne (anatomija in fiziologija dojenja)?; »Zlata prva ura«: otrok in mama v porodni sobi; Zdrav način življenja v obdobju dojenja; Kako poteka dojenje?; Izguba teže po rojstvu in naraščanje teže v prvem letu; Mlezivo, prehodno mleko, zrelo žensko mleko; Koliko časa naj traja posamezen podoj?; Znaki, da se otrok dobro doji; Bistvene spretnosti, ki so potrebne za dojenje.

4.srečanje: Sreda, 12. april ob 10:00

SKRB ZASE V MATERINSTVU

Materinstvo je tek na dolge proge. Ko dobimo dojenčka, nas starševstvo lahko posrka vase. To je seveda normalno in običajno, saj je časa manj, dojenček pa je v večini odvisen od svoje mamice. Nekaj časa so otrokove potrebe pred maminimi, vendar je nujno, da mama v tem času ne pozabi nase. Kaj pa sploh je skrb zase? Na kaj je mamica lahko pozorna že med porodniško in potem kasneje, da se ne pripelje do izčrpanosti? Kdaj lahko govorimo o izgorelosti v materinstvu?

5.srečanje: Sreda, 10. maj ob 10:00

DOJENČKOV JOK – KAJ NAM SPOROČA?

Ko dojenček joka, včasih z njim jokajo tudi starši. Poznano? Med starši je v zadnjih letih vedno več zavedanja o škodljivosti izjokavanja dojenčkov, čeprav nasveti in komentarji tetk ter sosed še vedno zamaje marsikatero mamico. »Delam prav, ga bom razvadila, če ga toliko nosim in tolažim?« so skrbi mnogih mam. Zakaj dojenčki jokajo, jih lahko razvadimo, če se odzivamo na njihov jok, kako se soočati s komentarji okolice in kaj vse se ob joku lahko prebudi v staršu, bodo glavne teme tokratnega starševskega klepeta.

6.srečanje: Sreda, 31. maj ob 10:00

VSTOP V VRTEC

Ko se porodniška približuje koncu, mnoge mame stiska pri srcu, saj se bliža delna ločitev z otročičkom, s katerim je celo leto preživela skoraj cele dneve. Starše skrbi kako bo otrok sprejel vrtec, kako bo od zdaj naprej z dojenjem, kaj lahko naredijo, da ta prehod otroku olajšajo in pa kakšno varstvo naj izberejo, če sploh katerega. O vsem tem bomo govorili na tokratnem starševskem klepetu.

7.srečanje: Sreda,  21. junij ob 10:00

PREVIJANJE DOJENČKA, MANJPLENIČARSTVO IN VSE VMES

Ste vedeli, da dojenčki stalno komunicirajo z nami, tudi glede tega, kdaj jih lulat in kakat? Ste vedeli, da imajo dojenčki, ki jim je omogočeno izločanje izven pleničke manj težav z bolečinami v trebuščku, kasneje pa pogosto hitreje in brez večjih težav opustijo pleničke? Ste vedeli, da manjpleničarstvo lahko podpre dojenčka, starša in celo družino? O tem, kaj manjpleničarstvo sploh je, kako se ga lotiti, na kaj moramo biti pozorni, da bo temeljilo na spoštovanju dojenčka in ljubečem negovanju bomo govorili na starševskem klepetu. Pridružila se bam bo Anja Zagoričnik Jarm, mag. zdr. nege, ki je manjpleničarstvo še posebej podrobno raziskovala v svoji magistrski nalogi ob koncu študija, sama pa je manjpleničarstvo preizkusila tudi v praksi kot mama dvema otrokoma.

8.srečanje: Sreda, 30. avgust ob 10:00

DEPRESIJA, ANKSIOZNOST IN DRUGA TEŽKA ČUSTVA, KI SE POJAVIJO PO PORODU

Materinstvo se prikazuje kot blaženo stanje. Povsod v nas gledajo oglasi z nasmejanih nosečnic in staršev; pa je v resnici tako? Oz. kaj pa ko naši občutki niso takšni kot smo jih pričakovali? Kaj pa, ko se materinstvo ne odslikava v predstavah, ki smo jih gojili? Velikokrat nastopi žalost, zmedenost, jeza, nemoč. Dotaknili se bomo sledečih vprašanj: Kaj moramo vedeti o depresiji v nosečnosti in o poporodni depresiji? Katere dejavnike tveganja poznamo? Kako lahko to stanje blažimo? Kakšna je pojavnost?
Kako lahko pomagamo prijateljem, ki se znajdejo v takšni situaciji? Zakaj pravimo, da je starševstvo spomin na otroštvo?

9.srečanje: Ponedeljek, 25. september ob 10:00

KDO SVA MIDVA, ZDAJ KO JE PRIŠEL DOJENČEK?

Partnerski odnos se po prihodu dojenčka spremeni. Neprespane noči, utrujenost, manj časa in več pozornosti, usmerjene na dojenčka vsekakor vpliva na spremembe v partnerskem odnosu. Mnogo staršev govori o tem, da sta se s partnerjem oddaljila, se pogosteje prepirata in težje najdeta stik. Pa vendar je pomembno, da stik zopet najdeta, saj sta onadva tista, ki otroku nudita varno zavetje znotraj družine. Je morda lahko tudi tako, da tudi partnerja ob starševstvu lahko svoj odnos še poglobita in utrdita?

10.srečanje: Sreda, 18. oktober ob 10:00

UVAJANJE HRANE IN PREHRANA DOJEČE MATERE

Na področju prehranjevanja poznamo neskončno smernic in priporočil – ko postanemo starši pa lahko vse skupaj postane le še bolj zakomplicirano. Govorili bomo o: Kakšne so potrebe po hranilih v prehrani doječe matere? Večja energijska potrebe in potreba po določenih hranilih (beljakovine, maščobe); druga hranila – specifične potrebe (Omega-3 maščobne; Vitamin A; Vitamin D; Magnezij; Železo); pitje tekočine; doječe matere, različni načini prehranjevanja in dietno vedenje; kateri prehrani se je potrebno izogibati. Koliko naj bo otrok star, ko začnemo z uvajanjem mešane hrane? Kakšne so smernice pri uvajanju hrane? Kako si ob upoštevanju vseh družinskih želja, pripravo hrane olajšamo?

11.srečanje: Torek, 28. november ob 10:00

SPANJE DOJENČKA

Ko odrasel otrok postane starš, se odnos z njegovimi starši spremeni. Mladi starši kar naenkrat vlogo svojih staršev vidijo drugače – na eni strani jih lahko bolje razumejo, saj tudi sami izkusijo realnost starševstva, na drugi strani pa morda prvič pridejo v stik z njihovimi napakami. Kaj mladi starši potrebujejo od svojih staršev? Zakaj stasi starši pogosto ne spoštujejo
postavljenih meja in se pretirano vtikajo v odnose njihovih otrok in vnukov? Kako se pomiriti s preteklostjo in mirno sobivanje v prihodnosti, od katere bodo imeli koristi vsi – tako vnuki, kot tudi stari starši in starši.

12.srečanje: Sreda, 13. december ob 10:00

LOČITVENI STRAH PRI DOJENČKU IN KAKO MU POMAGATI

Ločitveni strah je normalen del obdobja otrokovega razvoja, ki zahteva posebno mero skrbnosti in sočutja, saj lahko le tako otroku ponudimo pristen občutek varnosti in s tem podkrepimo njegovo zdravo navezanost na starša. Dotaknili se bomo sledečih vprašanj: Kdaj se ločitveni strah pojavi? Zakaj se pojavi? Kako ga prepoznamo? Kako ga premagujemo?

_________________________________________

ODZIVI UDELEŽENK ki so se udeležile Starševskih klepetov v prejšnjih letih >> TUKAJ.

________________________________________

“Starševski klepet” organizira Zavod IZRIIS v okviru programa “Izberi zdravo življenje”, ki je sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana.

________________________________________

Organizatorji si pridržujemo pravico do spremembe terminov in tem.

Deli: