Vsak starš stremi k temu, da bi njegov otrok bil vljuden, dobrosrčen in hvaležen. Ves čas se razdajamo za naše otroke in pride trenutek, ko se nam zdi, da ne vidijo in ne cenijo vsega, kar naredimo za njih. Verjetno ste že večkrat slišali, da smo otrokom zgled, kajne? Zato je stvar sila preprosta. Ko bomo cenili sebe, ko bomo sami ozavestili, zakaj smo hvaležni, bo to začutil in spoznal tudi otrok in nam bo sledil. Vsako željeno spremembo začnemo torej pri sebi.

KAJ JE HVALEŽNOST?

Bolj kot beseda hvaležnost je otroku poznana beseda »hvala«. Beseda »hvala« predstavlja hvaležnost, vendar ne v njeni celovitosti. »Hvala« namreč v vsakodnevnem besednjaku uporabljamo kot zahvalo za materialno dobrino ali pomoč. Poleg omenjenega pa hvaležnost obsega tudi zahvalo za družino, zdravje, lepe trenutke, obilje, življenje in navsezadnje tudi za fizične stvari, ki so nam samoumevne (voda, zrak, sonce, elektrika ipd.).

Hvaležnost pomeni iskanje pozitivnega v našem življenju. To pomeni, da tudi ko smo na dnu, se ustavimo, pogledamo okrog sebe in v sebe, da spoznamo kaj vse imamo. Najpogosteje hvaležnost izrazimo za nazaj ali za ta trenutek, vendar lahko hvaležnost izrazimo tudi za prihodnost. Vse kar nas doleti v življenju, je namreč moč naših misli in besed. Če izrazimo hvaležnost za nekaj, kar še nimamo, si pa iz srca želimo, se nam bo v prihodnosti zagotovo obrestovalo.

Pred vami je nekaj dejavnosti povezanih s hvaležnostjo. Na začetku bo otrok skozi dejavnosti spoznaval, kaj je to hvaležnost. Namen dejavnosti je, da se povežete z otrokom, da ste z njim »tukaj in zdaj«, v tem trenutku,  da se z otrokom zabavata in preživita nekaj minut na dan skupaj. Skozi dejavnosti boste spoznali, kako je pomembno, da izrazimo hvaležnost, saj nas notranje razveseljuje in izpopolnjuje. Ker je beseda hvaležnost otroku tuja, ga namesto »za kaj si hvaležen« vprašajte »kaj ti je všeč«. Primer, da otrok odgovori, da mu je všeč, »da ima žogo«. Nato povzamete njegove besede in jih povežete s hvaležnostjo: »Torej si hvaležen, da imaš žogo, hvaležen si za trgovino, v kateri smo kupili žogo, hvaležen si za tovarno in ljudi, ki so izdelali to žogo … ipd.«

MINUTKA ZA HVALEŽNOST

Določite minuto v dnevu, ki jo boste skupaj z otrokom namenili hvaležnosti. Najboljše je zvečer pred spanjem, ko je ves dan za vami, ko se spomnite vsega, kar ste tisti dan doživeli, in se skozi minutko hvaležnosti vsemu lepemu zahvalite. Lahko pa si to minutko hvaležnosti posvetite zjutraj, ko se zbudite in se stisnete s svojim otrokom. Tako se že zjutraj »nastavite« na vibracijo hvaležnosti. Zagotovo bo vaš dan potekal drugače, če že zjutraj zavibrirate v veselju, sreči, zadovoljstvu in hvaležnosti. Če je mogoče, se hvaležnosti posvetite zjutraj in zvečer. Minutka hvaležnosti naj postane vaša nova dnevna rutina.

DNEVNIK HVALEŽNOSTI

Dnevnik hvaležnosti je zvezek namenjen ozaveščanju trenutkov povezanih s hvaležnostjo. Lahko gre tudi za več spetih listov.  Otrok naj zvezek okrasi po svoje, da dobi čim bolj osebno noto. Vanj naj vsak dan nariše, za kaj je hvaležen. Ker smo odrasli otrokom zgled na vsakem koraku, je priporočljivo, da imate tudi sami svoj dnevnik hvaležnosti in da ga izpolnjujeta istočasno. Če veste, da vam dnevnika ne bo uspelo pisati vsak dan, določite dneve, ki jih boste namenili pisanju. Pri tem je pomembno, da izpolnjevanje dnevnika vzamete kot preživljanje skupnega časa z otrokom, kot zabavo in ne kot obvezo. Otrok bo namreč hitro začutil, če vam bo dejavnost odveč in je tudi sam ne bo rad počel. Dnevnik hvaležnosti lahko izpolnjujete tudi čisto spontano, ko se spomnite.

SLIKANICA HVALEŽNOSTI

Otroci zelo radi gledajo slikanice, še raje pa imajo, da jih gledamo skupaj z njimi in opisujemo slike ali jim beremo kratke povedi, ki slikanice spremljajo. Na podoben način lahko ustvarite vašo osebno slikanico hvaležnosti.

Fotografije shranite v album ali jih zalepite na liste, ki jih spnete v knjigo. Album predstavlja vašo slikanico. Zraven fotografij lahko tudi zapišite, kako je fotografija povezana s hvaležnostjo. Na primer: fotografija mame predstavlja »hvaležen sem, da me potolažiš in objameš, ko sem žalosten«; fotografija očeta predstavlja »hvaležen sem, da me dvigneš visoko v zrak in sem tvoje letalo«; fotografija prvih korakov, predstavlja »hvaležen sem, da mi podaš roko, ko jo potrebujem« ipd. V slikanico hvaležnosti spravite fotografije družinskih članov in sorodnikov, lepih trenutkov, otrokovih dosežkov ali osvojenih spretnosti.

KAMEN HVALEŽNOSTI

Kamen hvaležnosti predstavlja kakršenkoli kamen. Še najbolje je, da je to kamen, ki ga je našel otrok. Glede na to, da otroci na sprehodu radi pobirajo kamenčke in jih, če so tako kot moji, še raje nosijo domov, potem vam izbira kamenčka, ne bo delala težav. Kamen hvaležnosti je naš fizični opomnik, da se zahvalimo in smo hvaležni ter ga lahko uporabimo na več načinov:

  1. Kamen hvaležnosti poslikajte s svojim otrokom in se pogovorite o njegovem namenu.
  2. Kamen hvaležnosti si podate družinski člani med seboj in drug drugemu poveste, zakaj ste hvaležni. Med tednom je to pogosto pri večerji. Vsak, ki kamen drži, na glas pove, zakaj je hvaležen in ga poda naprej. Naj bo to vaš nov ritual v dnevu, ki vas še dodatno poveže.
  3. Isti kamen lahko uporabite pri dejavnosti »minutka za hvaležnost«.
  4. Lahko izdelate več kamenčkov hvaležnosti in si jih družinski člani podarjate med seboj namesto zahvale oz. ob zahvali. Primer s strani starša: »Hvaležna sem, da si mi pomagal obrisati mizo in ti podarjam kamenček«. Otroka ne silimo, da kamenček podari. Z njim se predhodno pogovorimo, čemu so kamenčki. Otroku smo zgled in verjetno bo preteklo kar nekaj časa, preden ga nam bo podaril.
  5. Lahko izdelate več kamenčkov hvaležnosti in jih z otrokom podarite sorodnikom ob rojstnih dnevih ali drugih priložnostih.

KOZAREC HVALEŽNOSTI

Dejavnost »kozarec hvaležnosti« je lahko nadgradnja dejavnosti »minuta za hvaležnost«. Hvaležnost zapišite na list papirja in ga dajte v kozarec za vlaganje ali kakšen drug kozarec. Kozarec lahko skupaj z otrokom okrasite, ni pa nujno, vsekakor pa je pomembno, da mu ga predstavite. Skupaj opazujta, kako se kozarec hvaležnosti počasi polni. Enkrat na leto kozarec izpraznite in preberite vse listke.

DREVO HVALEŽNOSTI

Drevo hvaležnosti je drevo narisano na velik list papirja ali izrezano in zalepljeno na steno, drevo izdelano iz odpadnih toaletnih rolic ali druge odpadne embalaže, lahko pa drevo hvaležnosti predstavljajo suhe veje, ki smo jih postavili v vazo (lahko se spomnite še kakšne svoje ideje). Dejavnost poteka podobno kot »kozarec hvaležnosti«, le da listke z napisano hvaležnostjo lepimo na drevo ali zapisujemo neposredno na drevo ali obesimo na izbrano drevo. Listki, na katere zapisujemo hvaležnosti, so lahko različnih oblik (kroga, kvadrat, zvezda, srce …), v obliki drevesnega lista ali obrisa naših dlani. Dejavnost je primerna tudi za adventni čas, ko lahko namesto čokoladnega adventnega koledarja 24 dni posvetimo hvaležnosti, jih zapisujemo in obesimo na božično drevo. 

IGRA HVALEŽNOSTI

Igra hvaležnosti je primerna za malo starejše predšolske otroke, ki že poznajo pojme kot so oseba, dogodek, prostor in spretnost. Če otrok omenjenih pojmov ne pozna, je to enkratna priložnost, da jih vpeljemo v otrokovo besedišče. To storimo z razlago in konkretnimi primeri, ki jih otroku predstavimo ob vsakem pojmu.

Igra ima več različic. Prva je ta, da na listek zapišemo spodnje povedi, listke preložimo in jih damo v košarico ali kozarec za vlaganje. Vsak družinski član izvleče listek in pove zapisano. Vsako poved lahko zapišemo dvakrat ali trikrat. Listke nato vrnemo nazaj v košarico oziroma kozarec in jih uporabimo spet naslednji dan. Druga različica je, da uporabite spodnjo tabelo. Pri tej verziji ne izvlečete povedi, temveč barvne listke, barvice, flomastre ipd. Izbrana barva pomeni, da povemo hvaležnost pod zapisano barvo. S to različico bo otrok vadil poimenovanje barv. Pri tretji različici igre uporabite namesto barv igralno kock: število pik na kocki vam pove, za kaj se zahvalite, otrok pa s to igro vadi štetje in števila.

»Izraziti hvaležnost. Izpovedati jo. Tako, povsem iz srca. Izpovedati jo takrat, ko jo iskreno začutiš. Brez leporečja in narejenosti. Razodeti jo v vsej resnici, čisto odprto, tako kot se zjutraj razpre nebo in obsije z novo zarjo vso zemljo, brez pridržkov in senc.« Jože Urbanija.

Želimo vam hvaležnosti poln dan, vsak dan.

 

____________________

Avtorica: Tadeja Kocmut, dipl.vzg. predšolskih otrok, dipl.uč. razrednega pouka in mag. inkluzivne pedagogike

 

VIRI IN LITERATURA:

 

____________________

Program “Izberi Zdravo Življenje” je sofinanciran s strani: Ministrstva za zdravje RS in Mestne občine Ljubljana.

 

Deli: