Otroci so izpostavljeni najrazličnejšim dražljajem: od televizije, radia, mobilnega telefona, torej raznih elektronskih naprav, pa vse do igrač. Da, prav ste prebrali – igrač. Nekatere izmed igrač so preproste in v otrocih prebujajo kreativnost in domišljijo, a spet druge piskajo, tulijo, govorijo, pojejo, oddajajo najrazličnejše zvoke, ki so po eni strani otrokom zanimivi in jih pritegnejo, a po drugi strani predstavljajo zelo močne dražljaje. Prenasičenost z vsemi mogočimi dražljaji pa otrokom vsekakor povzroča stres. Ta se lahko kaže na najrazličnejše načine, a najpogosteje se kaže kot nemir, težave s pozornostjo in zbranostjo. In tako kot sta za otroke pomembne akcija in gibanje, sta prav tako pomembna mir in tišina. Ena izmed sprostitvenih tehnik je joga za otroke, ki otroke sprosti, hkrati pa jih opolnomoči z veščinami za spoprijemanje s stresom v odraslosti.

O jogi za otroke smo se pogovarjali s Špelo Petovar, profesionalno wellness svetovalko, maserko, ljubiteljico narave ter strastno zagovornico zdravega načina življenja. Špela obožuje jogo in je tudi srčna učiteljica joge za otroke. Prav zato je pred dobrim letom dni ustanovila wellnes studio Aura, s katerim ni želela ponuditi sprostitve le odraslim, temveč tudi otrokom in dojenčkom.

Od kje izvira vaša želja poučevanja joge?

Moja želja izvira predvsem iz lastnih izkušenj, ker vem kako joga vpliva name in želim to podeliti naprej. Joga mi res veliko pomeni in mi koristi v vsakdanjem življenju na številnih področjih. Pri jogi mi je najbolj všeč, da preko nje spoznavam sebe, si širim obzorja, se učim biti tukaj in zdaj – čuječa, in sprejemam sebe ter okolico. Kar bi izpostavila, pa je to, da sem z jogo občutno izboljšala potrpežljivost in osredotočenost. Ideja, da ponudim jogo otrokom, se je razvila iz veselja do dela in ljubezni do otrok ter ob spoznanju, da moramo že v otroštvu graditi temelje za zdrav način življenja. Moje poslanstvo je ozavestiti ljudi o pomembnosti oblikovanja zdravih navad in vzorcev pri otrocih, ter z velneškimi storitvami za krepitev zdravja in dobrega počutja pomagati do bolj zdravega in kakovostnega življenja otrok in družin.

Kako bi opisali jogo za tiste, ki je ne poznajo?

Joga temelji na indijski filozofiji in pomeni združitev – telesa, uma in duha v eno celoto. Po indijski filozofiji joga tudi ponuja način življenja z več integritete, samodiscipline, spoštovanja narave in povezanosti s svojim notranjim jazom. Pri jogi povezujemo telesne položaje, dihanje, koncentracijo, meditacijo in umik od zunanjih dražljajev k sebi. Sicer poznamo že veliko različnih oblik vadbe joge, od mirnejših, do bolj živahnih, joge v paru, aerial joge, ki se izvaja v zraku, na visečih vrečah iz posebnega blaga in še več.

Joga obsega torej številne gibalne vaje in tehnike dihanja. Joga kot taka se sliši kot nekaj resnega in strogega, za izvedbo vaj zahteva veliko umirjenosti in potrpežljivosti, otroci pa so vse prej kot to. So živahni, razposajeni in iz njih kar tli energija. Vsak starš bi pomislil, da joga in otroci ne gredo skupaj. Ali je joga sploh za otroke in kaj so tisti triki, ki jih uporabite, da je otrokom joga všeč in jo z veseljem izvajajo?

To je najpogostejše vprašanje, ki ga slišim. ? Joga za otroke je zabavna, igriva, dinamična in nikakor resna ali stroga. Vsebina joge za otroke se vedno prilagodi otrokom. Gibanje in jogijske položaje povežemo z zgodbami in igro. Na primer: pripovedujemo zgodbo o obisku kmetije, kjer spoznamo živali, ki živijo na kmetiji, in z jogijskimi položaji te živali tudi pokažemo. Uporabljamo veliko domišljije in kreativnosti. Včasih postavimo jogijski poligon, uporabimo jogijske kartice, jogijske pravljice… Vsebino prilagodimo glede na starost otrok. In to je tisto, kar motivira otroke in ohranja njihovo osredotočenost. Vsebina jim je zanimiva in posledično sodelujejo. Tudi dihalne tehnike in vaje za sprostitev prilagodimo in jih izvedemo na otrokom prijazen način oziroma na način, ki jim je zanimiv. Uporabljamo razne pripomočke, kot so inštrumenti, peresca, igrače, žoge, baloni ipd.

Iz povedanega se joga sliši prav zanimiva. Zakaj bi otroci sploh izvajali jogo? Kaj bi z izvajanjem vaj pridobili?

Joga krepi fizično formo telesa, izboljšuje gibljivost, motorične sposobnosti, krepi imunski sistem, pospeši krvni obtok, limfni obtok, uravnoveša hormonski sistem in splošno izboljšuje počutje. Poleg tega pa joga pomirja, sprošča, zmanjšuje agresijo, stres in krepi tudi duševno zdravje. Z jogo boljše spoznamo sebe, svoje telo, vadimo čuječnost, gradimo pozitivno samopodobo in zaupanje vase. Z jogo zelo dobro izboljšamo tudi osredotočenost in koncentracijo, kar se mi zdi, da je v današnjem času še posebej pomembno, predvsem, ker smo zasičeni z informacijami na vsakem koraku, kar opažam tudi pri otrocih. Joga ni tekmovalna vadba in vzpodbuja tudi empatijo. Najbolj pa se mi zdi pomembno to, da damo otrokom smernice za zdrav življenjski slog. Da v svoj življenjski slog vključijo gibanje in spoznajo tehnike, s katerimi se lahko umirijo, sprostijo, kadar to potrebujejo. Na tak način se bodo lažje spopadali s stresnimi situacijami tudi v odrasli dobi življenja. Z raziskavami so ugotovili, da redna vadba joge dobro vpliva tudi na njihovo akademsko uspešnost.

Članek je namenjen staršem, ki imajo otroke stare do 6 let. Ali je joga primerna za mlajše otroke in kdaj začeti z jogo?

Ja, seveda. Jogo že v veliko vrtcih vključujejo med dodatne dejavnosti. Običajno so vadbe namenjene otrokom od 3. leta naprej.

Pri športnih dejavnostih imajo otroci najprej ogrevanje, nato sledi glavni del gibalnih dejavnosti in na koncu sproščanje. Kako konkretno poteka urica joge za otroke?

Tudi ura joge je sestavljena podobno. Najprej so uvodne tehnike in igre. Igre za čuječnost, masažne igre, petje, pogovorne igre in podobno ter tudi ogrevalni jogijski položaji. Uvodne tehnike so namenjene predvsem temu, da se otroci zberejo in se znebijo adrenalina. Nato sledi vadba joge oz. zaporedje jogijskih položajev, ki jih največkrat povežemo s kakšno zgodbo, dogodivščinami, igrami, poligoni, jogo v paru in podobno. To je najbolj aktiven del jogijske ure. Na koncu pa sledijo še sprostitvene tehnike. Razne dihalne igre, ustvarjanje, barvanje, vizualizacije, sproščanje z inštrumenti ali pravljicami.

Obstaja kar nekaj knjig o jogi za otroke s številnimi vajami, pa knjige na temo pravljične joga, ne pozabimo pa tudi na številne video vsebine na spletu, kjer lahko otrok opazuje video vadbe joge in ponavlja vaje. Lahko starši sami doma izvajamo jogo z otroki? Na kaj moramo pri tem paziti oziroma biti pozorni?

Zelo je zaželeno, da tudi starši spodbudite otroka k vadbi ali da celo kdaj skupaj vadite. Namreč, če bo otrok videl interes pri staršu, bo večja verjetnost, da bo jogo tudi sam preizkusil in jo vadil. Prav tako otroci prevzamejo vzorce od staršev, med katerimi je tudi odnos do vadbe oz. skrb zase in dobro počutje. V knjigah so običajno tudi navodila, kako se kakšen jogijski položaj pravilno izvede, pri video vadbah je pa dobro izbrati tiste, ki niso preveč zahtevne. Moje video vadbe so sestavljene tako, da so primerne za vse otroke, tudi za tiste brez predznanja, saj ni zahtevnejših jogijskih položajev, oziroma je v opisu posnetka napisano, za koliko stare otroke je primerno. Pri izvajanju joge pa posebej priporočam joga blazino, ki omogoča bolj varno in udobno vadbo. Pomembno je, da je podlaga nedrseča in omogoča otroku stabilnost. Otroško joga blazino, ki sem jo oblikovala sama, lahko kupite tudi na moji spletni strani. Pri tem je dobro vedeti tudi to, da otroci, predvsem manjši, ne zmorejo vseh jogijskih položajev narediti tako kot na primer učitelj joge v videu. Pri nekaterih položajih morda ne bodo pokrčili noge ali ne bodo zmogli dvigniti ene noge in obdržati ravnotežja. Zato je nujno, da spoštujemo njihove zmožnosti in jih ne forsiramo. Tudi koncentracija je pri manjših otrocih krajša. Morda ne bodo sledili celi vadbi, morda bodo kakšen položaj tudi izpustili. In vse to je ok.

Kakšne so prednosti vadbe joge v živo (ne preko videa)?

Vsekakor je boljše, da otroci obiskujejo vadbo v živo in se pridružijo skupini, kot da vadijo samo doma. Na skupinskih vadbah se naučijo pravilne izvedbe položajev, prav tako pa spoznajo še tehnike za sprostitev in druge aktivnosti, ki so vključene na uricah joge. Ob tem pa ne pozabimo tudi na socialni razvoj in sklepanje novih prijateljstev, ki jih vadba v živo prinaša.

Še mogoče misel za konec:

Zelo sem hvaležna za to priložnost, da sem lahko jogo predstavila še komu, meni je zares spremenila življenje in upam, da bo jogo spoznalo čim več otrok. 

Darilo: 15 minutna joga za otroke: Peter obišče Luno

https://www.youtube.com/watch?v=b8CeGtCSgmM&t=185s

 

Viri:

Avtor:  Tadeja Kocmut, dipl. vzg. predšolskih otrok, dipl. uč. razrednega pouka in mag. inkluzivne pedagogike

 

Slike:

  • Pixabay
  • Osebni arhiv

Program “Izberi Zdravo Življenje” je sofinanciran s strani: Ministrstva za zdravje RS in Mestne občine Ljubljana.

Deli: