2. Starševski klepet je bil ovit v tematiko prehrane. Prehrana doječe matere, uvajanje goste hrane pri dojenčku in prehod na družinsko prehrano. 

Poudarek smo dali na samem izvoru vseh živil in priložnosti, ki nam jo poda otrok, da premislimo o naših prehranjevalnih navadah.

Pri doječi materi smo spoznali, da je pomemben zadosten vnos hranil in tekočine, saj so energijske potrebe povečane. Zelo pomemben je tudi zadosten vnos kalcija, kot gradbenega in veznega elementa v našem telesu, saj gradi naše kosti in zobovje, organizmu pa pomaga pri čiščenju kislin iz telesa. Prav tako smo se dotaknili tudi pomembnosti zadostnega vnosa maščob, ne glede na stil prehranjevanja (vsejedi, mesojedi, vegetarijanci, vegani).

Po kratkem klepetu smo prešli na aktualno temo uvajanja mešane prehrane pri dojenčku. Ker je to proces privzgajanja zdravih prehranskih navad smo pogledali, kakšne možnosti so nam na voljo. Hrano lahko zmiksamo, premučkamo ali ponudimo v koščkih.
Danes se vse pogosteje dogaja, da otroci razvijejo preobčutljivostno reakcijo ali alergijo na določena živila, zato smo omenili tudi najpogostejša: laktoza, gluten, jajca.

Ko dojenček dopolni 10 mesecev (najkasneje pri 1. letu) je zrel, da se priključi družinskemu jedilniku 🙂 Ima svojo žličko in kozarček ter samostojno poje svoj obrok.

Z ekološkimi, lokalnimi in sezonskimi živili lahko veliko doprinesemo k zdravju celotne družine, a vse terja svoj čas in energijo. Veselimo se novih korakov z mamicami in njihovimi dojenčki, ki so se udeležili klepeta ter se veselimo ponovnega srečanja.

Starševski klepet je vodila odlična Anja Zagoričnik Jarm, mag. zdr. nege.

______________________________________________________________________________

Pridružite se nam ⇓
Naša želja je, da še naprej širimo znanje in tako pomagamo nosečnicam in mladim mamicam, zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite na naših prihajajočih mesečnih Starševskih klepetih. Več o temah in datumih boste našli >> tukaj.

‘Starševski klepet’ organizira zavod IZRIIS v okviru programa Krepitev starševskih kompetenc – ‘Izberi zdravo življenje’, ki ga sofinancirata Ministrstvo za zdravje RS in Mestna občina Ljubljana.

Vir:
– slika: Pixabay

Deli: