Odprli smo novo sezono starševskih klepetov! Odločili smo se, da poklepetamo o temah, ki zaznamujejo dojenčkovo prvo leto.

Dobili smo se 19. januarja v virtualnem okolju. Tokratna tema o dojenju je privabila veliko udeleženk.

Dojenje je sicer naravno, a ne poteka brez izzvov. Prvi mesec(i) po porodu so pestri, zato je še toliko pomembneje, da si poiščemo znanje že v nosečnosti.

Teorija tokratnega pogovora je pokrila znanje s področja tvorbe mleka (anatomija dojke in hormoni), kaj si pripravimo, da dojenje steče (znanje, podpora, hrana) in praktičnih napotkov: kdaj dojiti, znaki lakote, kako slediti teži novorojenčka/dojenčka, prednosti sobivanja z novorojenčkom na poporodnem oddelku.

Po teoriji so 4 mamice predstavile svojo dojilsko zgodbo. Deljenje zgodb je vedno dragoceno, zato smo zelo hvaležni mamicam, da so si vzele čas in podelile svojo izkušnjo.

Praktično znanje pa je zajemalo prikaz pravilnega pristavljanja na dojko in uporabe SNS sistema kot možnost dohranjevanja novorojenčka.

Udeleženke smo spodbudili k iskanju podpornega okolja na spletu in opogumili za iskanje rešitev ob morebitnem nastopu težav.

Na koncu smo podali odgovore na v naprej zastavljena vprašanja in po dveh urah nasmejani izklopili ekrane in se odpravili na sprehod v sončen dan.

Udeleženke so se zahvalile za znanje in v povratni informaciji sporočile, da se počutijo opolnomočene in pomirjene. S tem je naš cilj dosežen.

Veselimo se naslednjega klepeta!

Starševski klepet je vodila odlična Anja Zagoričnik Jarm, mag. zdr. nege.

______________________________________________________________________________

Pridružite se nam ⇓
Naša želja je, da še naprej širimo znanje in tako pomagamo nosečnicam in mladim mamicam, zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite na naših prihajajočih mesečnih Starševskih klepetih. Več o temah in datumih boste našli >> tukaj.

‘Starševski klepet’ organizira zavod IZRIIS v okviru programa Krepitev starševskih kompetenc – ‘Izberi zdravo življenje’, ki ga sofinancirata Ministrstvo za zdravje RS in Mestna občina Ljubljana.

Vir:
– slika: Pixabay

Deli: