Počitnice so zagotovo čas, ki se ga vsi veselimo, še posebej časa poletnih počitnic. A za odrasle je to tudi čas drugačnih skrbi in izzivov. Čas, ki naj bi bil eno veliko veselje in sprostitev, prinaša lahko tudi več različnih težav, od tega, kje in s kom bodo počitnice preživeli otroci, kaj bodo počeli in kako poskrbeti za njihovo varnost. Večina staršev si ne more privoščiti dveh mesecev dopusta, tako da je treba biti včasih skoraj čarovnik, da lahko vse to uskladiš. Za starše otrok, ki še obiskujejo vrtec je čas počitnic zagotovo manj stresen in povzroča manj organizacijskih težav, kot staršem, ki imajo otroke v nižjih razredih osnovne šole.

Vrtci imajo v času poletnih počitnic dejavnosti prilagojene počitnicam, vse je bolj sproščeno, dejavnosti so prilagojene času in vremenu primerno, več je nestrukturiranih dejavnosti. Otrok tako lahko obiskuje vrtec tudi poleti in odide z družino ali drugimi sorodniki na počitnice takrat, ko ima družina za to čas oz. takrat, ko lahko varstvo za otroka zagotovi druga oseba.

Ko pa začnejo otroci hoditi v osnovno šolo, pa se lahko začne za starše prava kalvarija, saj morajo zagotoviti otrokom več kot dva meseca varstva oz. počitnic. V kolikor družina nima starih staršev ali drugih sorodnikov, v kolikor ni možnosti za vključevanje v počitniško varstvo, ali pa družina finančno ne zmore plačati počitniškega varstva, potem se lahko znajde v hudih stiskah.

A to je le ena plat težav povezanih s počitnicami. Ne glede na to, ali imamo doma otroka, ki je še v vrtcu ali pa že v šoli, si vsi starši zagotovo želijo, da bi se njihovi otroci imeli čez počitnice kar najlepše, da bi bil to drugačen čas, da bi imeli možnost kvalitetnega preživljanja prostega časa. A tudi tu se lahko zatakne. Če želimo upoštevati vse, kar je potrebno – varstvo, vročina, varnost, hrana, gibanje, neformalno učenje, druženje…, imamo lahko pri načrtovanju kar nekaj težav.

Morda je tu na mestu, da se vprašamo, kaj naj bi počitnice sploh bile. To naj bi bil čas, ki pomeni  razvedrilo in dejavnosti, ki si jih lahko otrok izbere glede na svoje interese in prioritete. Če v fiziološkem pogledu prosti čas pomeni počitek, sprostitev in ponovno pridobivanje izgubljene energije, pa s psihološkega vidika lahko, vsaj za otroke in mladostnike, pomeni predvsem razvedrilo, brezskrbnost in uporabo neizkoriščene energije. Starši otroke mnogokrat vpišejo na različne počitniške delavnice in tabore in pogosto s tem rešujejo vprašanje varstva. Se pa dogaja, da starši vpišejo otroke v počitniške delavnice zato, da bi otroci ta čas kar najbolje izkoristili za dodatno učenje. Vprašanje ob takem ravnanju pa je, ali njihov otrok to res potrebuje, ali je to res v njegovo dobrobit.

Večna dilema je tudi to, kdaj je otrok dovolj sposoben, odgovoren in samostojen, da lahko del dneva preživi sam. Enovitega odgovora na to vprašanje ni. Vsak otrok je svet zase, v splošnem pa bi morali starši svojim otrokom ob koncu prve triade že dovolj zaupati, da bi jih ob dopoldnevih lahko pustili same. A tu se odpre že novo vprašanje, kako poskrbeti, da čas, ki ga bo otrok preživel sam, ne bo prazen ali celo škodljiv? Da ne bo otrok vse dopoldne preživel za računalnikom? Rešitev tega je v dogovoru z otrokom, kaj vse bo počel in seveda potem tudi v »preverjanju« tega.

Poleg tega, da otrokom zaupamo, jim lahko naložimo tudi delovne naloge in odgovornosti, da razvijajo vztrajnost, natančnost, odgovornost in vestnost, torej vse, kar zahtevajo tudi učne navade. Tega otrokom dandanes zelo primanjkuje. Otroku moramo dati vedeti, kaj mu zaupamo, da lahko naredi. 7-letni otrok lahko poskrbi za domačo žival, zloži posodo iz pomivalnega stroja, posesa in podobno. Starejši otroci lahko pripravijo kosilo, pospravijo, obesijo perilo, gredo morda celo v bližnjo trgovino, zalijejo rože…. Številni otroci nimajo delovnih navad, a učne in delovne navade gredo z roko v roki. Če ni delovnih navad, tudi učnih ne bo kam opreti.

V času počitnic bi tako morali otrokom zagotoviti čas za počitek, odmik od utrujenosti in napetosti vsakdanjega življenja, kjer ima delo predvsem psihični značaj – učenje, kar pa ne pomeni, da je to čas brezdelja. Ta prosti čas bi moral biti aktiven, razvedrilo in zabava pa takšna, da prekineta vsakdanjo rutino in monotonijo. Kot smo že rekli, je to čas, ko naj gre formalno učenje na stran, v ospredje pa naj pride neformalno učenje, ki spodbujaj razvoj osebnosti na različnih področjih. Otroci lahko preko prostočasnih dejavnosti pridobijo spretnosti in znanja, ki so mu lahko kasneje v pomoč pri izoblikovanju poklicne identitete. Seveda, tudi na šolo v poletnem času ne gre povsem pozabiti. Knjige, svinčniki in barvice med počitnicami niso prepovedani. Prav nasprotno, saj lahko poštevanko in branje otroci hitro pozabijo, če tega uporabijo. A na učne lekcije jih lahko spominjamo preko iger – s križankami, stripi, družabnimi igrami, kot so mesto, žival in rastlina na določeno črko, vislice. Matematiko lahko mimogrede ponavljamo z opazovanjem registrskih tablic med vožnjo na morje.

Počitnice pa naj bi bile vseeno, ne glede na naše službene obveznosti, čas, ko smo več z družino. Na mestu je, da se vprašamo, koliko časa sicer preživite z otrokom in kako preživljate skupni čas? Preživljanje prostega časa se je v zadnjem obdobju precej spremenilo z razvojem družbeno-ekonomskih odnosov, znanosti, tehnike in v zadnjem času še posebej z razvojem komunikacijskih sredstev. Otroci danes sploh ne vedo več, kaj vse bi lahko počeli, namesto tega, da se posvečajo elektronskim napravam. Dejstvo je, da so starši večinoma izčrpani zaradi vsakodnevnega tempa življenja in da si lahko privoščijo svojo mir tudi tako, da otroke prepustijo elektronskim napravam. A pogosto o počitnicah od otrok ne slišim drugega kot to, da spijo in da so na računalniku, kar je za nekatere starše enostaven način, da se jim ni potrebno ukvarjati s tem, kaj bi skupaj počeli. Nekateri starši pa bi sicer radi kaj počeli s svojim otrokom, pa enostavno res ne vedo kaj.

Včasih ni potrebno imeti veliko domišljije, saj greste lahko enostavno na sprehod, greste nabirat jagode, borovnice, gobe…, igrate družabne igre, preberete otroku knjigo, se z njimi igrate to, kar se igrajo oni. Če pa uporabite še malo domišljije, potem pa lahko iz odvečnega sadja skupaj pripravite marmelado ali namaz, poskusite nove jedi, ki jih skupaj pripravite. Igrajte se zunaj v dežju, naredite potičke iz blata in skačite po lužah, če pa dežja ni, si naredite svoj dež z vrtno cevjo. Če ne morete na počitnice lahko kampirajte kar v sobi, v spalnih vrečah, se družite in zabavate vsi skupaj. Če ste lahko kjer zunaj, kuhajte v naravi, opazujte zvezde, lovite kresničke, poslušajte ptičje petje, greste po poteh bajk in povesti, ki ste jih prej prebrali. Zagotovo pa je dobro tudi, če povabite na obisk otrokove prijatelje in se skupaj igrate. V tem času greste lahko tudi v botanični vrt, kino, na bazen, na kakšno jezero, v knjižnico, na izlet s kolesi, splezate na kakšen hrib, se igrate z žogo, slikate, oblikujete iz plastelina….. Zelo veliko boste naredili že s tem, če se boste z otrokom enostavno pogovarjali, se zanimali za njega, poslušali kaj razmišlja, kaj se mu dogaja, kaj razmišlja.

Ob strukturiranju vašega skupnega časa ne pozabite na otroka. Zagotovo ni dobro, da mu počitnice v večini začrtate starši. Lahko se zgodi, da bodo otroci te načrte vaše želje uresničili, a prave aktivnosti in zadovoljstva pri tem ne bo. Počitnice so tudi idealen čas, da se otrok loti tistega, kar si res želi, pa med šolskim letom za to nima časa.

Tudi s počitnicami pri dedkih in babicah ni nič narobe. Stari starši so čudoviti za zapolnitev počitniških dni. Pri njih se bo vedno dogajalo, saj so redki tisti dedki in babice, ki bodo otroke kar tako pustili za računalnikom. Z njimi bodo šli na vrt, kuhali bodo marmelado, šli bodo v trgovino, nekaj počeli v delavnici. Skratka, otrokom se bodo dogajale življenjske stvari in pridobivali bodo vrednote, ki niso vredne nič manj od ocen, ki jih ob koncu leta prinesejo iz šole.

Naj bodo vaše počitnice polne domišljije, pobrskajte po svojem spominu, kaj vse ste počeli, pa je bilo materialno blagostanje zagotovo slabše, ni bilo klimatiziranih avtomobilov, ni bilo sodobnih vodnih parkov, tečajev tega in onega. Izbrskajte otroka, ki ste ga morda potlačili zelo globoko.

 

Avtor: Zavod IZRIIS

Viri:

 

Program “Izberi Zdravo Življenje” je sofinanciran s strani: Ministrstva za zdravje RS in Mestne občine Ljubljana.

Deli: