Dolgo smo čakali nov klepet in poletne temperature. Junij nam je postregel z obojim. Tokrat smo stkale prav prijeten klepet, ki bo olajšal marsikatero dopustovanje. Tema z dojenčkom na pot, ne odkriva “tople vode,” a si lahko z deljenjem izkušenj pomagamo do mirnejšega potovanja.

Najprej smo se dotaknili splošnih smernic NIJZ, ki jih je vredno upoštevati, kadar se z dojenčkom odpravimo na pot.  Splošna navodila smo potem še okrepili z osebnimi izkušnjami in triki. Dotaknili smo se cepljenja, dehidracije, dojenja/hranjenja s formulo na poti, previjanje s higieno rok in najpogostejši zapleti na potovanjih (driska, piki in ugrizi insektov, nalezljive bolezni, sončne opekline, okužbe dihal, prometne nesreče in nezgode z vodo).

Dotaknili smo se tudi uradnih zadev, saj kadar zapuščamo matično državo je pomembno, da ima tudi dojenček svoj osebni dokument.
V praktičnem delu pa smo pogledale, kako potovati z letalom, vlakom in avtomobilom.

Osnovno vodilo je, da z bolanim otrokom potovanje odsvetujemo, saj potrebuje mirovanje, podporno okolje in hrano ter ljubeč objem.
Za vse ostale dni, pa so nam na voljo vsa prevozna sredstva, ki nas popeljejo na izlete in pričarajo spomine. Kadar otrok ne sodeluje pri potovanju na zastavljeno destinacijo pa je fino, če se otroškemu tempu prepustimo in skupaj z njim spontano odkrivamo skrite kotičke ob poti.

 

Starševski klepet je vodila odlična Anja Zagoričnik Jarm, mag. zdr. nege.

______________________________________________________________________________

Pridružite se nam ⇓
Naša želja je, da še naprej širimo znanje in tako pomagamo nosečnicam in mladim mamicam, zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite na naših prihajajočih mesečnih Starševskih klepetih. Več o temah in datumih boste našli >> tukaj.

‘Starševski klepet’ organizira zavod IZRIIS v okviru programa Krepitev starševskih kompetenc – ‘Izberi zdravo življenje’, ki ga sofinancirata Ministrstvo za zdravje RS in Mestna občina Ljubljana.

Vir:
– slika: Pixabay

Deli: