Po sladkem in razigranem pustu se danes, na pepelnično sredo, prične tradicionalen 40 dnevni post. To je čas, ko se lahko malo »očistimo« slabih navad. Včasih je veljalo, da se odrečemo mesu, danes pa si lahko za izziv postavimo katerokoli slabo razvado.

Eno od takih razvad je lahko pitje alkohola. V akciji 40 dni brez alkohola, ki jo organizirajo Slovenska Karitas, Agencija za varnost prometa in zavod Med.Over.Net, že 16. leto poudarjajo, da je alkohol najbolj razširjena droga v Sloveniji.

Čeprav so številne škodljive in nepopravljive posledice znane, v družbi še vedno prevladuje strpen odnos do pitja alkohola in opijanja, so za STA pojasnili v Slovenski Karitas. Še posebej je po njihovih navedbah zaskrbljujoče, da se vedno več otrok in mladostnikov z alkoholom sreča že pred 13. letom starosti, večina z dovoljenjem staršev. A pitje pri mladih povzroča škodo v telesnem razvoju in povečuje verjetnost za odvisnost v odraslosti, so še izpostavili.

Tudi mi smo ta mesec posredovali vsem srednjim šolam našo izobraževalno predstavitev Izberi zdravo življenje, kjer dijake izobražujemo in osveščamo o alkoholu. >> več

Vir: https://www.24ur.com/, pridobljeno 17.02.2021

Deli: