Kako nevarno je lahko sonce slišimo na vsakem koraku. Le redko pa slišimo kako zelo pomembno je sonce za naše zdravje in zdravje naših otrok.

Sonce je naš najboljši zaščitnik pred virusi in mikrobi. Sončni žarki veljajo za široko razširjeno dezinfekcijsko sredstvo, saj večina patogenih mikrobov sovraži sonce, prav tako ga sovražijo kvasovke, virusi in bakterije. To pa je dobra novica, da se veselimo sončka in z otroki preživimo čim več časa na prostem.

Kot pri vseh stvareh pa je tudi pri soncu potrebna zmernost.

Tako kot ne moremo z enim odmerkom nadomestiti letno potrebo po nekem vitaminu, tako tudi ne moremo potrebo po sončnih žarkih nadomestiti samo s poletnim prekomernim sončenjem. To namreč za kožo in telo predstavlja »neprebavljiv« stres. Če se skozi celo leto nastavljamo soncu po 15 – 20 minut na dan, bo koža brez težav prebavljala sončne žarke in ustvarjala zadostne količine vitamina D. Kadar imamo več časa, smo lahko na soncu tudi dlje, vendar je treba količino sončnih žarkov prilagoditi zmogljivostim kože, presežek pa omejiti z zaščitnimi oblačili in zaščitnimi kremami.

Kako otroke najbolje zaščititi pred soncem

1. Omejimo direktno izpostavljanje soncu med 10. in 17. uro.

2. Izberemo oblačila, ki so ohlapna in tesno tkana ter široka naglavna pokrivala

3. Poskrbimo za dobro in kakovostno zaščito oči z otroškimi očali z dobrim zaščitnim faktorjem in širokim  naglavnim pokrivalom.

4. Poskrbimo za dovolj sence, pod katero se bo otrok lahko brezskrbno igral ali bral. 

5. Uporabimo primerne izdelke za sončenje, ki morajo zagotavljati širokospektralno zaščito (pred UVA in UVB žarki) s sončnim zaščitnim faktorjem SPF 15 ali več. Za otroke mlajše od 6 mesecev se priporoča zaščitni faktor SPF 30 ali več in jih ne izpostavljamo direktnemu soncu.

6. Poskrbim, da otrok zaužije dovolj vode, sočnega sadja in zelenjave. S tem bomo preprečili dehidracijo. 

Katere vrste UV filtrov poznamo?

UV filtri so kemijske substance, ki ščitijo pred sončnimi žarki. Delimo jih v dve skupini:

  • sintezni oz. organski, kot so npr. cinamati (ti absorbirajo UV svetlobo)
  • mineralni oz. anorganski, kot je titanov dioksid (ti večinoma odbijajo UV svetlobo)

Kaj pomeni SPF zaščita?

SPF je kratica za Sun Protection Factor oz. zaščitni faktor in pomeni zaščito, ki jo izdelek nudi pred UVB žarki. Zaščita pred UVA žarki pa mora dosegati vsaj 1/3 označene zaščite pred UVB žarki. To pomeni, da v kolikor je na izdelku SPF 15 in ima označeno tudi UVA zaščito, vsebuje izdelek zaščitni faktor za UVB žarke 15 ter za UVA žarke 5.

Stopnja zaščite pred UVB žarki (SPF) se poleg številčne oznake označuje tudi z opisom:

  • Nizka zaščita, SPF med 6 in 10;
  • Srednja zaščita, SPF med 15 in 25; 
  • Visoka zaščita pri SPF od 30 do 50; 
  • Zelo visoka zaščita pri SPF 60 in več.

Popolne zaščite pred UV žarki ni, vendar pa že z zaščitnim faktorje (SPF) 15 dosežemo okoli 93% zaščito pred sončnimi žarki. Ustrezna zaščita pred UVA žarki je zelo pomembna, zato svetujemo, da izdelkov, ki na embalaži nimajo te oznake, ne izbirate.

Poleg zaščitnega faktorja pa je pomembna tudi količina kreme, ki jo nanesemo na telo. Priporoča se 5ml – 1 čajna žlička na vsako okončino (na nogi malo več), prednjo ter zadnjo stran trupa in obraz. Z zaščitno kremo se namažemo 30 min predno gremo na sonce. Kremo nanašamo na 2 uri oz. pogosteje po kopanju, močnemu potenju, brisanju itd..

Mineralni filtri delujejo nekoliko drugače kot kemični in ne motijo delovanja kože, saj delujejo le na njeni površini, kot če bi čez telo potegnili žaluzijo. Prav zaradi tega delujejo takoj in jih ni potrebno nanašati pol ure pred izpostavljanjem soncu, ampak takrat, ko ne želimo sprejemati sončnih žarkov.

UŽIVANJE SONCA S HRANO

Ne samo, da skrbimo za zadostno količino svetlobe od zunaj, je pomemben vnos svetlobe tudi preko hrane, ki jo uživamo.

Znanstvenik in biofizik prof. dr. Fritz Albert Popp je odkril, da sposobnost hrane za sprejemanje energije v obliki sončne svetlobe v resnici bolj določa vrednost hrane kot njena snovna sestava. Več neokrnjene svetlobe živilo shrani, toliko bolj zdravilno in univerzalno deluje. Tisto, kar naše telo resnično prehranjuje, niso zgolj snovne substance, kot so minerali, vitamini in kalorije, temveč predvsem svetloba, ki je vključena v rastlinske celice.

ŽIVALI IN RASTLINE

Prav tako v vročih dneh ne smemo pozabiti na naše domače ljubljenčke in rastline.

Živalim moramo dnevno zagotoviti dovolj sveže vode, senco ter predele, ki so občutljivi oz. kjer nimajo dlak namazati z zaščitnim faktorje. Vsakodnevno se sprehodimo do bližnjega gozda, jezera ali reke.

Rastline zalivajmo zjutraj, priskrbimo jim dovolj hranil in zemlje. V kolikor imate rastline, ki ne prenašajo močnega direktnega sonca, poskrbite tudi za senco.

S tem ko skrbimo za živali in rastline tudi otroke učimo kako poskrbeti zase. Vključite jih v ta proces, naj vam pri tem pomagajo, saj otroci skozi opazovanje in igro postanejo bolj skrbni, odgovori in samozavestni. Raje se namažejo s kremo, ker si mora njihov kužek namazati roza smrček, raje gredo v senco, ker je tudi njihova mucka skrita pod grmičkom, raje popijejo kakšen požirek vode več, ker tudi rožice rabijo veliko vode. 

Avtor: Zavod IZRIIS

Viri in literatura:

 


Program “Izberi Zdravo Življenje” je sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana.

Deli: