Pogovarjali smo se z Zdenko Pukmeister, ustanoviteljico Društva TUI-NA Maribor, društva za izboljšanje stanja in kvalitete življenja ljudi po naravni poti.

Kdaj se je začela vaša pot Tui-Ne masaže?
Ko sem aprila, 2006. leta, stopila prvič v učilnico, kjer smo imeli tečaj za Tui-na maserja z osnovami Tradicionalne kitajske medicine, nisem vedela, kaj in kako bo to vplivalo na moje življenje. Sem “samo” vedela, da je to – to. In to vedenje me ni zapustilo niti po tolikih letih. Le okrepilo se je.

Tui-Na masaža izvira iz tradicionalne kitajske medicine (TKM). Kaj pa so osnovne smernice TKM?
Pri TKM (tradicionalni kitajski medicini), gre za to, da je svet razdeljen na pet elementov: voda, les, ogenj, zemlja in kovina. Vsak organ v našem telesu pripada enemu izmed elementov.
– Tako elementu vode, ki je najaktivnejši pozimi, pripadata ledvice in mehur.
– Spomladi bo najaktivnejši element lesa in temu pripadata organa jetra in žolč.
– Poletju vlada element ognja, v katerem so srce, osrčnik, tanko črevo in trojni grelec.
– Poznemu poletju vlada element zemlje, v katerem sta vranica in želodec in
– jeseni vlada element kovine, v katerega spadajo naša pljuča in debelo črevo.

5 elementov ni 5 samostojnih elementov. Med seboj so povezani in sodelujejo. Vsak od elementov vlada naslednjemu elementu in je podrejen predhodnemu. Karkoli na svetu opazujemo, nič od tega ne pripada v celoti samo enemu elementu.
– Kot je element vode mama elementu lesa in istočasno otrok kovine.
– Les je mama elementu ognja in istočasno otrok vode.
– Ogenj je mama elementu zemlje in istočasno otrok lesa.
– Tako je element zemlje mama elementu kovine in otrok ognja.
– In kovina je mama elementu vode in otrok zemlje.

Odnos in sodelovanje petih elementov bi torej lahko primerjali z odnosom v družini. Npr. kadar starši otroku ne dajo ljubezni (ker je najbrž že sami niso dobili od staršev), je otrok v pomanjkanju le-te,…

Med petimi elementi pa je pomemben tudi “ded – vnuk” ciklus.
– Ledvice nadzirajo srce, a ga lahko tudi okužijo s patološko energijo.
– Jetra nadzirajo vranico, a jo lahko tudi okužijo s patološko energijo.
– Srce nadzira pljuča, a jih lahko tudi okuži s patološko energijo.
– Vranica nadzira ledvice, a jih lahko tudi okuži s patološko energijo.

Tudi ta odnos lahko primerjamo z odnosom v družini, le da imajo tukaj “glavno vlogo” stari starši.

TKM torej delovanje naših notranjih organov razlaga na osnovi petih elementov, ki so tesno povezani med seboj in drug na drugega vplivajo. Kakšno vlogo pa ima pri TKM Yin in Yang?
Vsekakor pri opisu, kaj TKM je, ne gre izpustiti Yin (ženska,… ) in Yang-a (moški,… ). To sta dve enakovredni kvaliteti življenjske energije, ki ji pravimo QI. Le skupaj in v dobrem sodelovanju lahko tvorita harmonično celoto. (Za primer bi lahko vzeli ženo in moža. Tudi v partnerskem odnosu je namreč tako, da le skupaj in v dobrem sodelovanju lahko tvorita harmonično celoto.) Yin in Yang delujeta kot dve sili, ki se medsebojno dopolnjujeta in vzdržujete harmonijo, istočasno pa med seboj tekmujeta. Dobro zdravje je torej stanje harmonije, ravnotežja med Yin in Yangom. Vedeti pa je tudi dobro, da je v vsaki Yin nekaj Yang-a in v vsakem Yang-u nekaj Yin. Če bi obstala le Yin, ne bi bilo rasti, če bi pa obstajal le Yang, ne bi bilo rojstva. Po kitajski filozofiji je QI (nekateri jo imenujejo CHI, prana, Prana Wayu) osnovna substanca, ki tvori vesolje. QI-ja ne moremo videti, dokazano pa je, da v 24-ih urah enkrat zaokroži po telesu. Nekaj QI-ja izhaja iz prirojene esence, izvira iz ledvic in širi po celem telesu. Poznamo tudi prsni QI, ki se nahaja v pljučih, in QI hrane, ki nastaja v elementu zemlje. Zelo pomemben je tudi prehranjevalni QI, ki ga dobimo iz hranljivih snovi hrane. (Prav zaradi tega ni vseeno, kje in kakšno hrano uživamo). Ker pa smo ustvarjeni res popolno, imamo še zaščitni QI, ki izhaja iz hranljivih snovi, kroži izven žil in nas brani pred napadi zunanjih patogenih dejavnikov.

ČI se “pretaka” po naših meridianih in vsakemu našemu organu pripadata dva meridiana. Eden na levi in eden na desni strani telesa. Meridiani so kot potočki, po katerih se pri zdravih ljudeh pretaka življenjska energija. S pomočjo masaže po meridianih in pa akupresurnih točkah krepimo obrambni sistem v človeku in vzdržujemo harmonijo.

ČI ali QI je naša življenjska energija, ki se pretaka po naših meridianih. Kaj pa se zgodi, če meridiani naših organov niso pretočni?
Vsaka bolezen je znak, da je patogeni dejavnik premočan ali pa zaščitni preslab.

Slaba pretočnost meridianov vpliva slabo na organe in obratno. Bolezni, ki so posledica zunanjih dejavnikov (vročina, veter, mraz, suša, vlaga,…) najprej napadejo meridiane, šele zatem organe. (Npr. če dolgo stojimo na mrazu, bomo najprej čutili bolečine v nogah ali “križu”,…. šele nato bomo dobili vnetje mehurja,… itd.).

Pri boleznih, ki pa so nastale zaradi notranjih dejavnikov (potlačeni ali neizraženi strahovi, jeza, odnosi, cincanje, skrb, žalost,…), pa napadejo najprej organe, šele nato meridiane. (Npr. če nas je dolgo strah, pa te strahove ne predelamo, bomo lahko imeli vnetje mehurja, ledvic in šele zatem čutili bolečine po meridianih).

Ob vsem tem pa je še dobro omeniti, da ima po TKM vsak naš organ dve biološki uri v dnevu:
– od 3. do 5. ure pljuča,
– od 5. do 6. ure debelo črevo,
– od 7. do 9. ure želodec,
– od 9. do 11. ure vranica,
– od 11. do 13. ure srce,
– od 13. do 15. ure tanko črevo,
– od 15. do 17. ure mehur,
– od 17. do 19. ure ledvičke,
– od 19. do 21. ure osrčnik,
– od 21. do 23. ure tridelna grelec,
– od 23. do 1. ure žolčnik in
– od 1. do 3. ure jetra.

Če meridian ni pretočen, se pojavi bolečina na meridianu ob določeni uri: ponoči se pogosto prebujamo ob točno določenih urah, podnevi smo utrujeni ob določenih urah, razdražljivi, žalostni itd. Kadar se opazujemo po kitajski uri organov, lahko pravočasno ukrepamo, saj nas opozarja na
morebitno disharmonijo, zato priporočam, da opazujete sebe in svoje otroke.

Kaj je Tui-Na masaža?
Tui-Na masaže je cca 110 vrst. Vsak od terapevtov se sam odloči, katero vrsto terapije bo uporabil. Vsekakor vam bo terapevt (kakor tudi homeopat) pred terapijo postavil mnoga vprašanja. Pa ne iz radovednosti, temveč za lažje diagnosticiranje in hitrejšo odpravo ne-zdravega stanja. Za vprašanja se terapevt odloči sam, a najverjetneje bodo med njimi sledeča: kje so bolečine oz. kakšne so težave, zaposlitev, družina, športne aktivnosti, prehrana, spanje, sanje, spolnost,… Ob tem bo lahko razbral že nekaj pomembnih podatkov tudi sam iz kože, nohtov, las, drže,… Prav zaradi zaupanja med terapevtom in terapirancem lahko pride do hitrejših in dolgoročnih izboljšanj.

S Tui-Na masažo in akupresuro ugodno vplivamo na kožo, veziva tkiva, mišice, skelet, živčni sistem, endokrini sistem, kardiovaskularni sistem, dihalni sistem, sečila, prebavila, limfo.

Kako pa je s Tui-Na masažo in otroki. Ali je primerna tudi za njih?
Seveda je Tui-Na masaža primerna tudi za otroke, saj vpliva na njihovo rast in razvoj (na vseh nivojih).

Ali nam lahko prosim predstavite nekaj masaž oziroma akupresurnih točk za lažji potek bolezni pri otrocih kot so prehlad, bruhanje, glavobol, vneto grlo?
Za omenjene težave lahko uporabite akupresurne točke PC 6, PC 3, LI 20 in LI 4 kot prvo pomoč pri otrocih. Masažo izvajamo tako, da približno 3 minute srednje močno do močno pritiskamo izmenično na točko (na točko pritisnemo, spustimo, spet pritisnemo in spustimo …) ali pa po točki krožimo.

Pericardium (PC 6)
Akupresurna točka PC 6 se uporablja proti slabosti, bruhanju, šoku, vnetemu grlu,…

Točka se nahaja nad zapestjem na strani dlani. Točko lahko zlahka najdete, če na zapestje položite tri prste, začenši na pregibu zapestja. Točka se nahaja ob tretjem prstu, in sicer na liniji med obema tetivama.

Pericardium (PC 3)
Akupresurna točka PC 3 se uporablja proti bruhanju.

Točka se nahaja na notranji strani roke na spodnjem delu gube komolca, ko je roka upognjena.

Large intestine 20 (LI 20)
Akupresurna točka LI 20 bo pomaga otroku pri zamašenem nosku in sinuzitisu.

Točka LI20 se nahaja na obeh licih, na zunanji strani nosnic.

Large intestine 4 (LI 4)
Akupresurna točka LI 4 lajša glavobol v sprednjem delu glave, zobobol, prehlad, gripo, pa tudi zaprtje.
Te točke ne smejo uporabljati nosečnice!

Točka se nahaja med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Vaša misel za na konec:
Za zaključek današnjega intervjuja, bom kar citirala dr. Derviševića, “očeta” TKM v Sloveniji: “Uradna medicina razpolaga z zelo učinkovitimi in tudi zelo različnimi zdravili, ki pod določenimi pogoji povzročijo več škode kot dobrega (farmakologi pogosto poudarjajo, da od 10-ih najpogosteje
uporabljenih zdravil, le 3 lahko štejemo za nujno potrebne, medtem ko preostalih 7 nima dokazane učinkovitosti). Le 20 najpogosteje uporabljenih zdravil je odgovornih za 70 % stranskih učinkov. Morda so tudi to razlogi, da se pacienti vedno pogosteje obračajo k tradicionalnim metodam
zdravljenja kot je Tui-Na terapija.”

 

____________________

Avtorica: Tadeja Kocmut, dipl.vzg. predšolskih otrok, dipl.uč. razrednega pouka in mag. inkluzivne pedagogike

 

 

VIRI IN LITERATURA:
– http://www.tui-na.si/
– https://www.facebook.com/drustvo.tuina
– dr. Derviševića v učbeniku Tui-Na kitajska masaža z osnovami TKM
– https://www.akupunkturatkm.com/post/pericardium-pc6-akupresurna-tocka-slabost-in-tesnobo
– https://www.taichi-qigong.si/anksioznost-odlicne-akupresurne-tocke-ki-lajsajo-anksioznost/
– https://www.taichi-qigong.si/glavobol-odpravite-glavobol-z-akupresuro/
– https://www.taichi-qigong.si/imunski-sistem/
– https://www.taichi-qigong.si/gripa-in-prehlad-akupresurne-tocke-ki-lajsajo-simptome-gripe-in-prehlada/


VIR FOTOGRAFIJ:
– https://www.facebook.com/drustvo.tuina
– Pixabay

Deli: