Zanimivo je, kako nas vprašanja o igri popolnoma preplavijo. Na tokratnem klepetu smo se posvetili razvoju igre pri dojenčku. Tema je aktualna tudi zaradi prihajajočih praznikov.
S kakšno igračo, se bo otrok igral? Vse starše preseneti, da je to najpogosteje prepost predmet iz kuhinje, trakci na preprogi, kartonasta škatla ali copat. Vodilo dojenčka je, da spoznava svet.

V prvih 4 mesecih je najbolje, da mu omogočimo, da se igra in spoznava s svojim telesom. Da spozna svoje roke, noge. Da pristane v svojem telesu, ki ga v naslednjih mesecih le še mojstri – nadzor nad telesom namreč.

Majhnemu dojenčku lahko ponudimo 3 enostavne igrače (krpico, lesen obroček, gumijast obroček) in počakamo, da jih zazna, prime, si jih ogleduje. Da mu damo čas, da se s predmeti spozna. Kasneje mu ponudimo do maksimalno 8 igrač in z ostalimi kolobarimo.

Manj je več! Izbiramo pasivne igrače, ki čakajo, da je aktiven otrok. To pomeni, da vse kar ima baterije ni pasivna igrača.

Tokrat se je na klepet prijavilo kar 35 mamic!!! Veseli smo, da je bil tokrat takšen odziv na klepet in da se je razvil pravi klepet. To je naš glavni namen!

Za konec pa delim še nasvet, ki ga je dobila, upoštevala in z nami delila mamica Mateja: “Otroku ne igraj klovna. Pusti mu, da uživa sam s sabo.”

Vse lepo do naslendjič.

Starševski klepet je vodila odlična Anja Zagoričnik Jarm, mag. zdr. nege.

______________________________________________________________________________

Pridružite se nam ⇓
Naša želja je, da še naprej širimo znanje in tako pomagamo nosečnicam in mladim mamicam, zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite na naših prihajajočih mesečnih Starševskih klepetih. Več o temah in datumih boste našli >> tukaj.

‘Starševski klepet’ organizira zavod IZRIIS v okviru programa Krepitev starševskih kompetenc – ‘Izberi zdravo življenje’, ki ga sofinancirata Ministrstvo za zdravje RS in Mestna občina Ljubljana.

Vir:
– slika: Pixabay

Deli: