Ločitveni strah se pri dojenčku pojavi okoli 8 meseca in najpogosteje izveni do 18 meseca; vseeno pa moramo poudariti, da je vsak otrok svet zase. Pri nekomu se pojavi prej, pri drugem traja dlje, pri tretjem strahu sploh ni opaziti… in dokler ne bomo tam, ne bomo vedeli kaj nas čaka. Je pa pomembno, da vemo, da ima to obdobje svoje mesto v razvoju in je pomemben del zdrave navezanosti. Imenuje se ločitvena stiska, separacijska stiska ali tesnoba, po angleško separation anxiety.

Ti pred pričetkom jeseni smo ulovile zadnjo poletno sredo in virualno poklepetale na temo ločitvene stiske. Delile smo znanje, izkušnje, vprašanja. Krepile starševske kompetence sprejemanja situacije, učenja iz izkušenj in poglabljanje empatije do otroka.

Ločitveni strah je normalen del razvoja in je znak otrokove navezanosti na starša (kar je dober znak!). Če nas otrok ne želi izpustiti iz svoje bližine, pomeni, da se ob nas počuti varno. Pomembno je, da znamo ulovit ravnovesje raziskovanjem in crkljanjem; da ga pustimo svobodno raziskovati in da ga ljubeče sprejmemo v objem, ko pride nazaj (ali nas pokliče s svojim unikatnim zvokom).

Ko pride trenutek ločitvene stiske mu pomagamo tako, da smo prisotni in ga potolažimo, ga objamemo. Tako mu ponudimo občutek varnosti in s tem krepimo zdravo navezanost. Lahko se igramo tudi skrivalnice, ustvarjamo krajše ločitve znotraj domačega okolja, uvedemo krajša varstva pri dojenčku ljubih osebah, se od njega poslovimo in jih nežno ter sočutno vzpodbujamo k družabnim izkušnjam. To počnemo, ko je otrok zadovoljen.

O ločitvenem strahu je napisano ogromno teorije, a na koncu moramo vedeti, da je najpomembneje, da najdemo rešitev, ki deluje v naši družini in je prijazna do vseh udeleženih.

Ko je mama ok, je družina ok in tako lahko ljubezen kroži.

Starševski klepet je vodila odlična Anja Zagoričnik Jarm, mag. zdr. nege.

______________________________________________________________________________

Pridružite se nam ⇓
Naša želja je, da še naprej širimo znanje in tako pomagamo nosečnicam in mladim mamicam, zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite na naših prihajajočih mesečnih Starševskih klepetih. Več o temah in datumih boste našli >> tukaj.

‘Starševski klepet’ organizira zavod IZRIIS v okviru programa Krepitev starševskih kompetenc – ‘Izberi zdravo življenje’, ki ga sofinancirata Ministrstvo za zdravje RS in Mestna občina Ljubljana.

Vir:
– slika: Pixabay

Deli: