STRAH JE DEL ŽIVLJENJA

Vsak otrok preživlja obdobja strahu. Strah se pojavi že pri novorojenčkih in nas spremlja skozi celotno življenje. Ne le, da so strahovi otrokovi spremljevalci, otrok začuti tudi strah tistih, ki ga obkrožajo. Kadar se otrok bori s svojimi strahovi, se hkrati uči, kako obvladati samega sebe. Skozi razvojna obdobja otroci mnoge strahove premagajo in se zavedajo, da so se včasih nečesa bali, sedaj pa tega strahu ni več.

KAKO STRAH PREPOZNAMO

Pojav strahu se pri otrocih kaže na različne načine. Kako se le-ta kaže, je odvisno tako od otrokove razvojne stopnje kot tudi od oblike strahu. Preko vedenja se kaže kot zbeganost, pomanjkanje volje, jokavost, pozabljivost, nekomunikativnost itd. Prav tako pa lahko strah opazimo preko otrokovih čustev in občutij, kot sta potrtost in razdražljivost. Strah se odraža tudi na telesu: v obliki potnih dlani, pospešenem srčnem utripu, izpuščajih na koži, nespečnosti in drugih odzivih telesa na otrokovo doživljanje stiske oziroma strahu.

VZROKI STRAHU

 Vzroki strahu so v različnih razvojnih obdobjih različni. Nekateri strahovi so naučeni, saj jih je otrok s posnemanjem povzel od staršev ali koga drugega. Spet drugi so prirojeni. Otroci se namreč začnejo v določeni starosti tipično bati nekaterih predmetov, s katerimi nimajo nobenih negativnih izkušenj (kače, podgane itd.).

OTROŠKI STRAHOVI PO RAZVOJNEM ZAPOREDJU

  • 0–6 mesecev: izguba varnosti, glasni zvoki;
  • 7–12 mesecev: neznanci, višina, nenadni, nepričakovani predmeti, ki se grozeče približujejo;
  • 1 leto: ločitev od staršev, stranišče, poškodba, neznanci;
  • 2 leti: številni dražljaji: hrup (sesalci, sirene, alarmi, tovornjaki, grmenje), živali, temni prostori, ločitev od staršev, veliki predmeti ali stroji, spremembe v njihovem okolju, neznani vrstniki;
  • 3 leta: maske, tema, živali, ločitev od staršev;
  • 4 leta: ločitev od staršev, živali, tema, hrup (tudi glasovi ponoči);
  • 5 let: živali, »hudobni« ljudje, tema, ločitev od staršev, telesne poškodbe;
  • 6 let: nadnaravna bitja (duhovi, čarovnice), telesne poškodbe, grmenje in strele, spanje in biti sam, ločitev od staršev.

Med otroci opazimo individualne razlike, na kar vplivajo spoznavni in telesni razvoj otroka, prav tako pa vplivajo tudi izkušnje, ki jih otrok pridobiva.

KAKO POMAGATI

Pomoč pri odpravljanju in premagovanju strahov je odvisna od otrokove starosti. Nesmiselno in nekoristno je, da mlajše otroke sprašujemo, zakaj ga jih strah. Otrok na tako vprašanje ne more odgovoriti, ker največkrat niti ne ve, zakaj in česa ga je strah. Kadar je otroka strah, ga moramo najprej ustrezno potolažiti in pomiriti. Otroku prisluhnemo, spodbudimo ga, da bo govoril o tem, kaj doživlja.

Ena izmed metod premagovanja strahov je s pomočjo pravljic.  Slikanice so namreč lahko odraslim koristen pripomoček pri iskanju odgovorov na otrokova vprašanja, kot tudi premagovanje izzivov, stisk in strahov. Dandanes so nam na voljo otroške slikanice, ki lahko tako nam kot tudi otrokom pomagajo, tako pri pojasnitvi kot tudi razumevanju sveta, pojavov in drugih izzivov. Slikanice otrokom naredijo svet bolj razumljiv.

NAJPOGOSTEJŠI STRAHOVI PREDŠOLSKIH OTROK IN PRAVLJICE, KI SO VAM LAHKO PRI TEM V POMOČ

Strah pred zapustitvijo

Eden izmed najpogostejših strahov otrok je strah pred zapustitvijo (običajno mame in/ali očeta). Njegovo preživetje je namreč odvisno od odraslega, ki bo zanj skrbel. Toda ni dovolj, da je to kdorkoli. To mora biti nekdo, ki je z otrokom tesno povezan, ki mu nudi brezpogojno ljubezen in predanost. Dojenček počasi dobiva izkušnje, da mama včasih odide, pa se vedno spet vrne. Za premagovanje tovrstnega strahu mu lahko najbolje pomagamo tako, da smo zanesljivi in ga ne puščamo predolgo samega, morda celo lačnega, če se odzivamo na njegov jok, na njegove klice. Zanesljivi straši dobivajo pri otroku zaupanje, ki raste iz dneva v dan. Slikanice, ki vam lahko pri tem pomagajo:

0–5  let5–10  let
Žiga gre v vrtec, Slegers LiesbetNormanov prvi dan v vrtcu, Julian Sean  
Prvi dan v vrtcu, Heymans AdrienneNevidna nit, Karst Patrice 
Oto noče izpustiti mamice, Howarth Heidi

Strah pred zapustitvijo se lahko pojavi tudi, ko mora otrok v vrtec, pa tudi ko dobi bratca ali sestrico. Starši imajo pri prvorojencu velikokrat težave, saj morajo pozornost in naklonjenost staršev nenadoma deliti. Še posebej je to izrazito ko je starostna razlika večja od dveh let. Starejši otrok se mora navaditi, da se je pozornost sedaj razpolovila. Zato si nekateri otroci začnejo na različne načine prizadevati, da bi spet pritegnili več pozornosti staršev. Pomembno je tudi, da starši svojega otroka dobro pripravijo na prihod nove člana družine. V knjigarnah in knjižnicah je kar nekaj knjig na temo dobil-a sem bratca/sestrico. Nekaj jih najdete tudi tukaj:

0–5  let5–10  let
Dobila sem bratca : zgodba za otroke – pomoč ob ljubosumju na novorojenčka, Dodič Damjana  Zamenjam bratca, Ormerod Jan
Kaj pa jaz?, Johnson EmilyO deklici, ki hoče nazaj v mamin trebuh, Robberecht Thierry

Strah pred zapustitvijo lahko sproži tudi ločitev od staršev, saj so starši v tako zapleteni situaciji, da po navadi premalo misijo na otroka, katerega je stresna situacija zelo prizadela. Če eden od staršev odide, se otrok začne bati, da ga bo drugi tudi zapustil. Pravljice, ki pomagajo otroku razumeti razhod staršev so v glavnem namenjene otrokom starim nad 5 let, vendar lahko s kakšno poskusite že prej (npr. Ljubezni dovolj za dva).

5–10  let
Mamica in očka sta se skregala, Moore-Mallinos Jennifer
Zakaj Lunina vila in Sončni princ ne živita skupaj?, Kisovec Polona
Nič manj tvoja, Aubrey Annette
Adijo mami, živjo oči : zgodba za otroke – pomoč pri ločitvi, Dodič Damjana
Mamin novi prijatelj, Wagner Anke
Ljubezni dovolj za dva, Chapman Jane

Strah pred temo

Težave s spanjem so ena od razvojnih težav, ki so običajne pri otrocih, starih 3–8 let. Prvi tak razlog je ta, da se otrok ne želi ločiti od zanimivega sveta, torej ne želi iti spat,  drugi razlog pa je lahko tudi strah pred temo. Starši bodo najbolj učinkovito pomagali otroku, če ga naučijo spretnosti, s katerimi se lahko sooči s predmeti ali situacijo, ki mu vzbuja strah. Situacijo lahko enostavno rešimo tako, da otrok spi ob prižgani nočni lučki ali celo ob prižgani svetilki, ter da smo ob njem, ko zaspi. Pravljice, ki otrokom pomagajo pri premagovanju strahu pred temo:

0–5  let5–10  let
Orion in tema, Yarlett EmmaVampirčka je v temi strah, Wagener Gerda  
Kako je Maja odgnala pošasti ali Kako premagamo strah pred temo, Stellmacher Hermien  Strah me je teme, Broere Rien
Pritihotapil se je mrak, Burfoot EllaNočem spati sam, Weninger Brigitte
Kako strašna je (v resnici) tema : [s stotinami luknjic], Milbourne Anna

Strah pred namišljenimi stvarmi

Otroci imajo bujno domišljijo, s katero si poleg prijetnih podob pričarajo tudi strašljive. Strah najpogosteje pride na plano ponoči. Podobe iz sanj se pojavijo kot projekcije v temi. Ko se otrok prebudi v joku in staršem pove zgodbo o »pošasti v sobi«, se lahko zgodi, da se tudi v starših ponovno zbudi njihov lasten strah pred pošastmi. Če otrok zazna tesnobo staršev, ga bremenijo lastni strahovi in tisti, ki se prenašajo od staršev. Pošasti tako, vsako naslednjo noč dobivajo bolj stvarno obliko. Otrokovi opisi postajajo vse bolj živopisni, lahko vnamejo tudi domišljijo staršev in se vsi skupaj vse bolj pogrezajo v otrokov strah. Če starši pretiravajo z reakcijo ob soočanju s strahom, lahko otroka postane še bolj strah. Če se starši tega zavedajo, jih bodo lažje premagovali. V pravljicah so kot namišljene stvari največkrat prikazane najrazličnejše pošasti, ki se na koncu izkažejo, da to sploh niso:

0–5  let5–10  let
Junaka pod odejo, Verboven AgnesKako prestrašiti pošast, Bauer Jana
Saj pošasti sploh ni!, Smallman Steve  Veliki lov na pošast, Landa Norbert  
Plašni medved, Smallman SteveTrol in Oliver, Stower Adam
Temna, temna noč, Butler M. Christina

Še nekaj zelo kakovostnih pravljic na temo strahu ter kako ga premagati – nekatere od njih s koristnimi in konkretnimi nasveti:

0–5  let5–10  let
Bavbav, Weninger BrigitteStrah me je: Kako preseči strahove – za male in velike otrok, Lekše Barbara
O miški, ki je zbirala pogum, Mav Hrovat NinaKralj poguma, Prinčič Varja  
Rožleta je strah, Chien Chow Chine AurélieStrahožer, Dekleva Milan

Pravijo, da je »pogumen tisti človek, ki se kljub strahu odloči za naslednji korak«, zato vlivajte svojim otrokom pogum, čuječno in sočutno.

______________

Avtorica: Tadeja Kocmut, dipl. vzg. predšolskih otrok, dipl. uč. razrednega pouka in mag. inkluzivne pedagogike

Viri in literatura:

  • Brazelton, T. (1999). Otrok, čustven in vedenjski razvoj vašega otroka. Ljubljana: Mladinska knjiga.
  • Godec, M. (2017). Kompetence staršev za pomoč otroku ob soočanju s strahovi. Diplomsko delo: Univerza v Mariboru, Pedagoška fakulteta.
  • Jeriček, H. (2011). Ko učenca strese stres in kaj lahko učitelj naredi. Ljubljana: Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije.
  • Marjanovič Umek L., Zupančič M., Fekonja U., Kavčič T., Svetina M., Tomazo Ravnik T., itd. (2004). Razvojna psihologija. Ljubljana: Znanstvenoraziskovalni inštitut Filozofske fakultete.
  • Papalia E. D., Olds Wendkos S. in Feldman Duskin R. (2003). Otrokov svet. Otrokov razvoj od spočetja do konca mladostništva. Ljubljana: Educy.
  • Schuster Brink, C. (1994). Otroška vprašanja ne poznajo tabujev. Ljubljana: Kres (Modra zbirka).
  • Sterle V. (1985). Otrok in strah. V Težave v otroštvu- kako pomagati (181-189.) Ljubljana: Svetovalni center.
  • Šoba, T. (2019). Strah kot oblika stiske v predšolskem obdobju. Diplomsko delo: Univerza v Mariboru, Pedagoška fakulteta.
  • http://pefprints.pef.uni-lj.si/5309/1/Diplomsko_delo.pdf
  • https://www.cobiss.si/
  • https://www.facebook.com/groups/181407245947057
  • Slike: Pixabay

 

Program “Izberi Zdravo Življenje” je sofinanciran s strani: Ministrstva za zdravje RS in Mestne občine Ljubljana.

Deli: