Za temo telesno gibalnega razvoja dojenčkov je zanimanja res veliko.

Najprej smo se dotaknile različnih pristopov, potem smo pa kar veliko časa namenile ogledu fotografij, ki prikazuje dojenčkov naravni gibalni razvoj; to pomeni, da ni vzpodbujan ampak je le podprt z okoljem in opazovanjem.
Otrok se rodi in prve dni najraje preživi v položaju fetusa, saj se tako počuti varnega. Želi si našega stika, dotika, topline in ljubezni. Vsak dan je starejši in se počasi prilagaja na življenje z gravitacijo, na ležanje na hrbtu. Lahko bi rekli, da novorojenček dan za dnem pristaja v svojem telesu. V prvem letu ga čaka ogromno dela in zato je neprecenljivo, če mu damo čas in prostor za svobodno gibanje, tako sam razišče svoje dele telesa, se preko hrbta obrne na bok, na trebuh. Raziskuje te položaje in nekega dne, se uspe prekotaliti iz trebuščka na hrbet. Za ta korak potrebuje vsaj pol leta. Potem se preko kotaljenja utrdi za plazenje in kasneje kobacanje. V prvem letu se tudi prvič sam posede in vstane, nekateri pa v tem letu tudi shodijo.
Hoja zaznamuje človeško vrsto in otrok se je je zmožen priučit ravno tako kot govora: s posnemanjem okolja in vajo.

Dajmo se zavedati pomembnosti naravnega gibalnega razvoja in dojenčku omogočimo spoštljivo negovanje in svobodno igro saj ga s tem najbolje podpremo za nadaljnje življenje. Obrnimo se stran od ‘preveč prekmalu’ in raje upoštevajmo ‘manj je več’.

Po dveh urah klepetanja smo odgovorile na vprašanja in se poslovile. Se vidimo naslednjič, ko nas čaka 1. Poletni starševski klepet letos!

 

Starševski klepet je vodila odlična Anja Zagoričnik Jarm, mag. zdr. nege.

______________________________________________________________________________

Pridružite se nam ⇓
Naša želja je, da še naprej širimo znanje in tako pomagamo nosečnicam in mladim mamicam, zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite na naših prihajajočih mesečnih Starševskih klepetih. Več o temah in datumih boste našli >> tukaj.

‘Starševski klepet’ organizira zavod IZRIIS v okviru programa Krepitev starševskih kompetenc – ‘Izberi zdravo življenje’, ki ga sofinancirata Ministrstvo za zdravje RS in Mestna občina Ljubljana.

Vir:
– slika: Pixabay

Deli: