Na tokratnem starševskem klepetu za starše predšolskih otrok, smo govorili o čustvih in delovanju otrokovih možganov, pogovarjali smo se zakaj pride do trme in kako odreagirati, na koncu pa predstavili nekaj tehnik postavljanja meja, ki s svojim nežnim, ljubečim pristopom preprečijo trmo.

Na začetku so starši podelili kaj si predstavljajo pod besedo trma oziroma trmast otrok. Njihovi odzivi so bili, da otrok izsiljuje, dela nekaj zanalašč, kriči, je jezen ipd. Ker je trma tesno povezana s čustvi, smo se najprej posvetili našim čustvom. Ugotovili smo, da imamo odrasli tako razvito mišljenje, da znamo čustvo, ki ga čutimo, poimenovati, zanj povedati vzrok – zakaj sem srečen, jezen. Prav tako znamo čustva nadzorovati. Otroci pa to kar čutijo izrazijo brez zadržkov. Sledila je predstavitev delovanja naših možganov, saj je razumevanje njegovega delovanja in delovanja naših čustev predpogoj, da lahko razumemo trmo in zakaj do nje pride. Trma je v resnici otrokov čustven izbruh, ko se mu postavijo meje s katerimi se ne strinja oz. ko mu nečesa ne dovolimo.

Na koncu smo se še posvetili strategijam kako sočutno odreagirati ob otrokovem čustvenem izbruhu ter različnim tehnikam postavljanja meja otroku s katerimi se lahko izognemo trmi. Tak pristop otroka dolgoročno opolnomoči za soočanje s težkimi čustvi, njegovim reagiranjem – samoregulacijo čustev in postavljanja meja drugim kasneje v življenju.

starševski klepet je vodila Tadeja Kocmut, dipl.vzg. predšolskih otrok, dipl.uč. razrednega pouka in mag. inkluzivne pedagogike

Deli: