Bliža se rojstni dan vašega otroka in želite si, da bi bilo to zanj nepozabno doživetje. Naj bo praznovanje otrokovega rojstnega dne letos drugačno. Za vas imamo super idejo, ki bo otroku zelo všeč in ne le to, prepričani smo, da bo o praznovanju še dolgo govoril.

V bistvu je ideja sila preprosta, le opazovati morate svoje otrok. S čim se vaš otrok najraje igra? Če naredite analizo otrokove igre v stanovanju, boste hitro ugotovili, da so otroci težko dolgo pri miru. Res je, da posedijo, da pogledajo kakšno knjigo ali sestavijo nekaj kock. A najraje se lovijo in tekajo po prostoru, skačejo po postelji in po kavču, gradijo šotore iz stolov, odej in vzglavnikov. Zavedamo se, da določene aktivnosti v stanovanju niso ravno zaželene. Kolikokrat otroku rečete, da ne sme skakati, tekati in noreti po stanovanju? Otroci vam s svojim vedenjem sporočajo, da potrebujejo gibanje.

Tako hitro pridemo do zaključka, da je najboljše praznovanje rojstnega dne za otroke v naravi – v bližnjem gozdu, parku, na igrišču, travniku ali kar za hišo! Prostor za praznovanje sedaj imamo, kaj pa izvedba? Pravi odgovor bo zagotovo lov na zaklad.

Kaj je lov na zaklad?

Lov na zaklad spodbudi otroke, da se spremenijo v detektive. Rešujejo različne uganke in sledijo namigom do cilja. Ob tem se gibajo, pa tudi učijo, predvsem pa zabavajo. Priprava lova vam bo sicer vzela nekaj časa (odvisno kakšne naloge boste pripravili) in potrebovali boste kanček izvirnosti. Kot pomoč najdete v nadaljevanju številne nasvete in ideje, kako lov na zaklad izpeljati.

Kako naj pripravim lov na zaklad?

Lov na zaklad je razdeljen na postaje, kjer otroke čakajo zanimive naloge. Določite število postaj, ki pa jih naj ne bo preveč. Število je odvisno od starosti otroka, vendar bo za otroke med 4. in 6. letom dovolj do 5 postaj. Peta postaja je postaja, kjer je skrit zaklad. Zapišite naloge, ki jih otrok opravi na vsaki postaji, hkrati pa pustite namig, kje se skriva naslednja postaja.

Kaj je postaja?

Postajo lahko predstavlja karkoli: lahko je to štor, most, drevo ali ognjišče. Pomembno je, da otrok določeno postajo pozna. Če se igrate za hišo in je namig za naslednjo postajo kosilnica, bo otrok vedel, kje imate shranjeno kosilnico in kam mora teči. V gozdu je izbira postaje še posebni izziv, a ni tako velik, če del gozda redno obiskujete in se tam igra. Včasih si otroci izmislijo posebna imena za prostore, kjer se igrajo: npr. »šotor« – prostor, kjer si je iz vej naredil hišico in jo je poimenoval šotor. Tako bo pri namigu »šotor« vedel, kje dalje iskati.

Kakšne naloge naj pripravim?

Nekaj primerov nalog, ki jih lahko pripravite otroku najdete v nadaljevanju. Ena postaja lahko ima več nalog.

Gibalne naloge
Otrok na postaji opravi gibalno vajo. Vaja je lahko zapisana ali narisana (sličice vaj najdete tudi na spletu, če vpišete npr. »kids exercise clipart«). Zapišite tudi število ponovitev vaje.

Miselne naloge
To so lahko uganke, rebusi in sestavljanke. Klasične miselne naloge so matematičnega tipa, kjer otroci rešijo račun in rezultat predstavlja eno črko. Pri tej nalogi ne pozabite zapisati tudi legende! Pri mlajših otrocih lahko namesto računov uporabite sličice, kjer sličica pomeni določeno črko.

Tematske naloge
Naloge se lahko dotikajo neke tematike. Na primer otrokove priljubljene pravljice ali risanke, lahko pa gre seveda tudi za stvarno tematiko, ki jo otrok obožuje: vesolje, dinozavri, zemlja, živali itd. Na posamezni postaji otroku preberete vprašanja glede izbrane teme: »Naštej živali, ki imajo 4 tace in živijo na kmetiji.« »Zakaj je sonce za nas pomembno?« »Kakšna je razlika med listavci in iglavci?« ipd.

Eksperiment
Na postaji otroka čaka ves potreben material za izvedbo izbranega eksperimenta z navodili. Ko otrok opravi eksperiment poišče namig za naslednjo postajo.

Lutkovna predstava
Lov na zaklad lahko izpeljete tudi v obliki lutkovne predstave. Pred začetkom lova otrokom preberete pravljico. Pravljica je lahko otroku znana ali pa si jo izmislite. Pomembno je, da lik iz pravljice potrebuje otrokovo pomoč. Primer: »Ježek je tako hitro bežal pred lisico, da je izgubil vse bodice. A mu jih boš pomagal poiskati?« Ali pa: »Na cvetočem vrtu je živela najmlajša vila s svojimi sestrami. Zlobna vila je s čarobnim urokom začarala vile, da so se znašle na različnih koncih gozda in niso poznale poti domov. Ali boš pomagal najmlajši vili poiskati sestre?«. Možnosti je neskončno. Na postaji so lutke, ki otroku postavljajo uganke in druge naloge, hkrati pa jim dajejo namige za naprej (»Pri mostu sem videl bleščeč prah. Mogoče je bila vila, ki jo iščeš?«).

Izbrali ste naloge, potrebujete še namig

Nekaj primerov namigov za naslednjo postajo:

  • Fotografija postaje: Pride v poštev predvsem pri mlajših otrocih, kjer namig za postajo predstavlja fotografija.
  • Uganke, rebusi: Rešitev je namig, kje se skriva naslednja postaja.
  • Orientacija: »Obrni se v smeri hiše in naredi 10 korakov.«
  • Sestavljanka: Fotografijo postaje razrežete in otrok jo sestavi. Sestavljanka je kakršnakoli sličica, ki ima na dnu zapisane črke naslednje postaje – če otrok sličico pravilno sestavi dobi rešitev naslednje postaje.
  • Znak X: Otroci iz gusarskih pravljic vedo, da znak X pomeni mesto zaklada, ki pa je lahko tudi mesto namiga.
  • Znak puščica: Otroke lahko vodijo od ene do druge postaje puščice. Najbolje če uporabite naravne materiale, kot so veje.
  • Stopinje živali: Otroke vodijo od ene do druge postaje fotokopirane stopinje živali.
  • Zemljevid: Zemljevid gozdna/travnika/igrišča narišite na roko in označite naslednjo postajo.
  • Otrokom so zabavni namigi, ki so skriti na njih: v žepu, v kapuci, v škornju.

Kako naj skrijem nalogo in namig?

Namig je lahko narisan ali napisan na koščku papirja, ki je shranjen v kozarcu za vlaganje ali v kuverti. Seveda si lahko izmislite tudi kaj svojega. Kozarec ali kuverto skrijete na postaji (npr. če je postaja drevo, lahko kozarec ali kuverto skrijete pri koreninah drevesa, pod listjem, lahko zavežete tudi na drevo). Namig je lahko skrit ali pa takoj viden otrokom, ko pridejo na postajo (seveda pa jim je zabavneje, če ga lahko iščejo).

Obilo zabave in nepozabnih trenutkov!

 

Avtorica: Tadeja Kocmut, dipl.vzg. predšolskih otrok, dipl.uč. razrednega pouka in mag. inkluzivne pedagogike

Slike:
– osebni arhiv
– Pixabay

 

Program “Izberi Zdravo Življenje” je sofinanciran s strani: Ministrstva za zdravje RS in Mestne občine Ljubljana.

Deli: