Se že pripravljate za božično-novoletne praznike? Kako potekajo vaše priprave? Ste se že kdaj ustavili in pomislili koliko časa v decembru preživite v trgovinah, kakšni so vaši finančni stroški priprav? Kaj pa darila – razmislite o nakupih ali je izbira daril impulzivna odločitev?

Kakšne so naše nakupovalne navade? Ena skupina ljudi, kupuje izdelke, ki jih resnično potrebuje, ključni merili pri nakupu pa sta uporaba izdelka in kakovost izdelka. Druga skupina potrošnikov pa nakupuje, ker jim je v tistem trenutku nekaj všeč. Ali izdelek potrebujejo in kako ga bodo uporabili ne razmišljajo. Premamijo jih prijetni občutki med nakupovanjem.

Vse leto smo podvrženi pastem potrošništva, vendar je mogoče december čas, ko se vsaj v nakupovalnih središčih zdi, da je potrošništvo na vrhuncu. Zabrisuje se meja med tam, kar dejansko potrebujemo, in tem, česar sploh ne potrebujemo. K temu prispevajo svoje še oglaševalski mehanizmi. Blaga ne kupujemo, ker bi ga potrebovali, marveč zato, ker lahko kupujemo.

Katere so pasti potrošništva, na katere moramo biti pozorni:

  • Določanje cen – 9, 90 € psihološko vpliva na potrošnika.
  • Postavljanje izdelkov z najvišjo maržo na raven oči: ljudje dokazano pogosteje kupijo izdelke, ki so postavljeni na raven oči.
  • Plačevanje s kreditnimi karticami ali odloženim plačevanjem še spodbuja kompulzivno nakupovanje, saj potrošniku omogoča, da ob nakupovanju nima občutka o tem, da je pravzaprav karkoli zapravil.
  • Popusti in akcije dajejo potrošnikom občutek, da je blago najcenejše prav zdaj in zato privabljajo kupce. Vendar se kupci ujamejo v ciklično ponavljanje popustov, ki poteka skozi celo leto. V primeru, da izdelek potrebujete in ga boste kupili, je smiselno počakati popust ali izkoristiti bon za popust pri nakupu. Če kupujete izdelke le zato, ker so v akciji in najcenejši ter se nakup »izplača« pa ste se ujeli v »past potrošništva«.
  • Pomembni dejavniki, ki vplivajo na razpoloženje in nakupno vedenje, so svetloba, glasba ter primerne vonjave in barve. Ste razmišljali na koliko čutil igrajo trgovci – lični izdelki prijetni očem, prijetna glasba, omamne vonjave – za vsem tem obstajajo prave študije, vsak izdelek je skrbno načrtovan od izgleda do postavitve v trgovini. Naredite si nakupovalni seznam in ne nakupujte lačni.
  • Otroci so »veliki« potrošniki. Starši zanje veliko nakupujejo, od oblačil, ki jih hitro prerastejo, posebne prehrane, igrač, šolskih potrebščin itd. Ob tem ne moremo mimo dejstva, da so otroci veliki oboževalci reklam, kar lahko vplivajo na nakup. Postavitev izdelkov v liniji očeh najmlajših, privlačne barve, otroški »pajacki« na embalažah, vse to pritegne otroke, ki imajo močan vpliv na končen izid nakupa. Ne nazadnje so prav otroci bodoči kupci, ki jih potrošniško naravnana družba vzgaja v bodoče velike porabnike.

Otroci v potrošniški družbi

Otroci imajo pomembno vlogo v potrošniški družbi, tega se posebno zavedajo trgovci. Decembra je čas treh dobrih mož in obdarovanj. Otroci imajo navadno veliko želj, vendar moramo biti starši tisti, ki izberemo pravo darilo za otroka. Ali si otrok to že dlje želi, ali želo spreminja iz dneva v dan? Ali ima otrok možnost nadgraditi igro ali le bega od ene igrače do druge? Navadno je doživetje najboljše darilo – ali ne bi letos otrokom podarili prav posebno skupno doživetje (skupno jahanje konjičkov, obisk bazenov, izlet v neznano, drsanje, sankanje – nekaj, kar ni ravno vsakdanje). Prihajajoči prazniki nam ponujajo prosti čas, ki ga lahko zapolnimo z odnosi, bližino, spomini, ki bodo ostali. Materialne dobrine so minljive, kvarljive, ostali pa nam bodo občutki in spomini, ki smo jih doživeli.

 

Avtorica: Tina Mihelič, magistrica profesorica slovenščine in teologije ter vzgojiteljica predšolskih otrok

 

Program “Izberi Zdravo Življenje” je sofinanciran s strani: Ministrstva za zdravje RS in Mestne občine Ljubljana.

Deli: