December je čaroben mesec. Mesec poln ljubezni, miru, topline, upanja in svetlobe, pa tudi magičnosti, čarobnosti in pravljičnosti.

V sodobnem času živimo v tempu vsakodnevnih obveznosti, službe, otrok in ko slavimo novo leto, se največkrat zavemo, da je eno leto kar zbežalo mimo nas. Naj bo mesec december mesec, ko ustavite čas, ko namenite svoj čas družini in svojim otrokom. Za to ni potrebno več ur na dan. Dovolj je krajša dejavnost, tudi do 10 minut, čas, ko ste resnično tam za otroka, ob otroku, tukaj in zdaj samo zanj. Zavestno mu namenite svoj čas. Pozabite vse skrbi, obveznosti in težave. V teh desetih minutah ste pomembni le vi in vaš otrok. Oglejte si otroka, opazujte ga, občudujte ga.

Letos lahko namesto tradicionalnega adventnega koledarja s čokoladicami, otroku ponudite nekaj več. In kaj je otroku vredno več kot katerakoli sladkarija ali igrača? Vaš čas. Navedenih imate 24 primerov različnih dejavnosti z otrokom. Eno dejavnost lahko ponovite tudi večkrat, na primer: pravljico lahko imate na seznamu 1x na teden. Prav tako spremenite vrstni red dejavnosti kot ustreza vašemu družinskemu slogu, na primer peka piškotov za vikend, ko imate več časa.

Kje bo koledar dejavnosti postavljen in kako bo izgledal je popolnoma vaša izbira. Ali bodo to škatlice, vrečke, tulci z listki, na katerih bodo zapisane dejavnosti, ali bo mogoče k vam ponoči prihajal škrat ali palček, ki bo otroku pod vzglavnik ali v škorenj vsako noč nastavil skrivnostno sporočilo? Priporočamo le, da je dejavnost za mlajše otroke prikazana slikovno, da bo iz fotografije prepoznal, kaj bosta počela.

Dejavnosti si olajšajmo s tèmo. Vsako leto izberimo temo decembrskih dejavnosti: Božiček, jelenički, palčki, pingvini, severni medvedki, dinozavri, princeske, ipd. Na izbrano temo otroku pripravimo aktivnosti. Dejavnosti, ki so predstavljene v nadaljevanju, so v glavnem splošne, nekaj pa jih je na temo pingvinov.

1. PREBERIMO PRAVLJICO

Otroku v darilni papir zavijte knjigo. Lahko je nova ali izposojena iz knjižnice. Knjigo skrijte na zanimiv kotiček v vašem stanovanju. V sporočilce otroku zapišite, naj poišče zavit paket oziroma mu nastavite sliko, ki prikazuje darilo. Ko bo otrok našel sporočilo, bo vedel, da mora poiskati nekaj, kar je zavito v darilni papir. Igrata se lahko igro TOPLO – HLADNO, kjer otroka z besedami vodite proti skrivnemu kotičku.

2. PECIMO PIŠKOTE

Otroci obožujejo peko piškotov – od priprave testa, rezanje testa z modelčki in seveda sladkanja z njimi. Pri tej dejavnosti lahko otroku nastavite škatlo s sestavinami, on pa skuša ugotoviti, kaj bosta počela.

3. OGLED LUTKOVNE PREDSTAVE

Pozanimajte se ali v vašem kraju ali sosednjem mestu poteka kakšna lutkovna predstava za otroke. Nekatere občine ponujajo za otroke brezplačne lutkovne predstave na prostem. Prav tako pobrskajte po spletu. Nekatera gledališča nudijo virtualni ogled lutkovne predstave (čeprav priporočam, da če je le možno, si greste pogledat predstavo v živo). Lahko pa z otrokom naredita svojo lutkovno predstavo na pravljico, ki sta jo prebrala.

4. DIŠEČE POMARANČE

Kaj potrebujem? Pomaranče, klinčke.
Navodila za pripravo: Otrok klinčke zapiči v pomarančo. Lahko oblikujete različne črte, oblike ali jih vtikate naključno. Naj v vašem stanovanju zadiši.

5. IZDELAVA NOVOLETNIH VOŠČILNIC

Kaj potrebujem? Črn papir, belo tempera barvo, slike pingvinov, lepilo, majhne kroglice stiropora (mi smo jih vzeli iz stare igrače), pokrovčke od kisle smetane.
Navodilo za pripravo: Otrok z belo tempera barvo s prsti naslika snežinke. Lepilo namaže na hrbtno stran slike pingvina in jo zalepi na voščilnico. Na sredino slike nasujeta nekaj stiropora, na rob pokrovčka namažeta lepilo in ga položita tako, da bo pingvin znotraj pokrovčka.
Navodilo otroku: Narediva voščilnice.

6. SVETI MIKLAVŽ

Otroka pripravite na obisk Miklavža kot ga praznujete doma. Po navadi nadaljujemo tradicijo naših staršev. Ob tem lahko pripovedujemo otrokom zgodbe, kako smo v svojem otroštvu praznovali ta praznik.

7. V DRUŽBI Z BABICO ALI DEDKOM

V dejavnosti vključite tudi sorodnike. Naj kakšno dejavnost pripravijo za otroke tudi babice in dedki ali pa tete in strici. Naj babica nauči vnučka pečenja sadnega kruha, piškotov, naj mu dedek prebere kakšno pravljico ali mu pripoveduje, kako so nekoč praznovali božič.

8. OKRASIMO OKNA

Kaj potrebujem? Črn, bel in oranžen papir. Šablono pingvina (najdete na spletu ali narišete sami).
Navodilo za pripravo: Otrok lahko sam nariše, izreže in zalepi pingvina. Pri mlajših otrocih je bolje, če narišete in izrežete pingvina sami, on pa posamezne dele sestavi in zalepi. Tako ga v vrečki dejavnosti lahko čakajo izrezani deli pingvina in lepilo, otrok pa skuša sam ugotoviti, kaj mora narediti.
Navodilo otroku: Okrasiva okna!

9. NOČNI SPREHOD IN OGLED LUČK

Pojdite na sprehod in si oglejte okrasitev hiš, blokov, trgovin in trgov v vašem kraju. Zapeljite se v večje mesto in si oglejte novoletno okrasitev. Nočni sprehod in ogled lučk je za otroke pravo doživetje!

10. IGRANJE DRUŽABNIH IGER

Poiščite družabno igro primerno glede na starost vašega otroka. Primer igre Enka.
Kaj potrebujem? Družabno igra Enka.
Navodilo za pripravo: Iz celotnega paketa kart odstranite karte kot so +2, +4, +5 in karto za spreminjanje barv. Naj ostanejo le osnovne karte. Karte premešajte. Dajte sebi in otroku po 5 kart, položite jih navzgor, da bodo karte vidne in lahko pri igri otroku pomagate. Iz kupčka vzemite karto in jo obrnite navzgor. Pravilo je eno: ali imaš isto barvo ali isto številko kot je obrnjena karta, če nimaš, vzameš karto iz kupčka. Zraven na glas poimenujte barve in števila. Tako se bo otrok mimogrede naučil simbol za posamezno števko. Ko bo otrok obvladal igro, lahko kasneje dodate še ostale karte.
Navodilo otroku: Igrajva se s kartami.

11. ZAKAJ PINGVINOV NE ZEBE

Kaj potrebujem? Skledo z mrzlo vodo in ledom, mast, gumijaste rokavice, plastično vrečko.
Navodilo za pripravo: Pripravite skledo z mrzlo vodo in ledom. Spodbudite otroka, da vanjo namoči roko in pove, kaj čuti. Nato si otrok nadane rokavico, z roko v rokavici zajame mast, po potrebi še dodatno namažete mast na roko. Čez mast dajte še plastično vrečko, da se stvari preveč ne umažejo. Nato otrok znova namoči roko v mrzlo vodo.
Navodilo otroku: Kje pingvini živijo? Kakšno vreme je tam? Kaj misliš, zakaj pingvinov ne zebe?
Dodatna dejavnost: Oglejte si dokumentarec o pingvinih, pobrskate o življenju pingvinov v enciklopedijah ali na spletu.

12. PISMO BOŽIČKU

Kaj potrebujem? List papirja, revije z igračami, lepilo, škarje.
Navodilo za pripravo: Uvod pisma zapišite skupaj z otrokom. Z otrokom se pogovorite o tem, kaj je letos dobrega storil za sebe, druge, naravo, živali (in NE zakaj je bil priden!), vprašate pa ga lahko tudi, zakaj je hvaležen oziroma kaj mu je bilo letos všeč, kaj se mu je zanimivega zgodilo. Povedano zapišite na začetku pisma. Naj naj otrok iz revij izreže igračke, ki si jih želi in jih z lepilom zalepi na list papirja. Če že zna, se naj tudi podpiše. Z otrokom se lahko ob tem pogovorite, zakaj si izbrano igračko želi.
Dodatna dejavnost: Otroku lahko preberete pravljico Pismo Božičku, ki jo je napisal Ned Taylor. Pravljica govori o deklici in dečku, ki Božičku napišeta pismo, kateremu sledi zanimiv zaplet in še lepši razplet zgodbe ob liku miške. H knjigi je dodan tudi primer pisma Božičku.

Se nadaljuje …

Avtor: Tadeja Kocmut, dipl.vzg. predšolskih otrok, dipl. uč. razrednega pouka in mag. inkluzivne pedagogike

Slike:
– osebni arhiv
– Pixabay

Program “Izberi Zdravo Življenje” je sofinanciran s strani: Ministrstva za zdravje RS in Mestne občine Ljubljana.

Deli: