Ločitveni strah se pri dojenčku pojavi okoli 8 meseca in najpogosteje izveni do 18 meseca; vseeno pa moramo poudariti, da je vsak otrok svet zase. Pri nekomu se pojavi prej, pri drugem traja dlje, pri tretjem strahu sploh ni opaziti… in dokler ne bomo tam, ne bomo vedeli kaj nas čaka.

Tokrat smo poklepetali na deževni petek, tik pred pričetkom jeseni. Preletele smo teorijo ter praktične primere, kako se pri dojenčku in malčku lotiti ločitvenega strahu – torej kako ga podpreti v tej občutljivi razvojni fazi.

Ločitveni strah je normalen del razvoja in je znak otrokove navezanosti na starša (kar je dober znak!).

Pomagamo mu lahko tako, da smo prisotni in ga potolažimo, ga objamemo ter mu tako ponudimo občutek varnosti in s tem krepimo zdravo navezanost. Lahko se igramo tudi skrivalnice, ustvarjamo krajše ločitve znotraj domačega okolja, uvedemo krajša varstva pri dojenčku ljubih osebah, se od njega poslovimo in jih nežno ter sočutno vzpodbujamo k družabnim izkušnjam.

O ločitvenem strahu je napisano ogromno teorije, a na koncu moramo vedeti, da je najpomembneje, da najdemo rešitev, ki deluje v naši družini in je prijazna do vseh udeleženih.

Ko je mama ok, je družina ok in tako lahko ljubezen kroži.

Veselimo se naslednjega klepeta.

Starševski klepet je vodila odlična Anja Zagoričnik Jarm, mag. zdr. nege.

______________________________________________________________________________

Pridružite se nam ⇓
Naša želja je, da še naprej širimo znanje in tako pomagamo nosečnicam in mladim mamicam, zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite na naših prihajajočih mesečnih Starševskih klepetih. Več o temah in datumih boste našli >> tukaj.

‘Starševski klepet’ organizira zavod IZRIIS v okviru programa Krepitev starševskih kompetenc – ‘Izberi zdravo življenje’, ki ga sofinancirata Ministrstvo za zdravje RS in Mestna občina Ljubljana.

Vir:
– slika: Pixabay

Deli: