Jok. Staršev vsakdan.

Na tokratnem starševskem klepetu smo odstirale tančice dojenčkovega joka in poklepetale o tehnikah, ki so nam na voljo, da ga uspemo potolažit.

Jok je normalen del zdravega dojenčka. Je univerzalna vokalizacija pri sesalcih, a solze po licih stečejo le ljudem. Iz tega razloga jok definiramo z glasovi stiske. Evolucija je poskrbela, da se na jok odzovemo, saj je to del prilagoditve na potrebo po ohranitvi stika med mamo in dojenčkom tudi po rojstvu. Jokanje in odziv na jok sta povezana tokokroga.

Razlogov, zakaj otrok joče je ogromno. Tukaj naštejem večino: so lačni/žejni; polulani/pokakani oz. jih tišči: jim je hladno/toplo; so utrujeni; ne počutijo se varno oz. so izven ravnotežja; prepogosto jih premikamo ali to počnemo prehitro; imajo preveč vidnih in/ali slišnih dražljajev; občutijo neprijetnosti v svojem čustvenem svetu ali fizičnem telesu; predelujejo svojo izkušnjo nosečnosti in/ali rojstva; imajo alergije.


Pri odzivu na jok se navežemo na empatijo; empatijo do sebe in do otroka. Ko otroški jok vzamemo resno in ga ne poskušamo odvrniti z drugimi distrakcijami, otroku omogočimo, da se počuti slišanega in sčasoma lažje skomunicira svoje potrebe.

7. starševski klepet je kljub virtualnemu okolju pričaral pravcati mama klepet, kjer smo si podelile svoje izkušnje, nasvete in skrbi ter se sočasno še kaj novega naučile. Bilo je res čarobno :).

Starševski klepet je vodila odlična Anja Zagoričnik Jarm, mag. zdr. nege.

______________________________________________________________________________

Pridružite se nam ⇓
Naša želja je, da še naprej širimo znanje in tako pomagamo nosečnicam in mladim mamicam, zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite na naših prihajajočih mesečnih Starševskih klepetih. Več o temah in datumih boste našli >> tukaj.

‘Starševski klepet’ organizira zavod IZRIIS v okviru programa Krepitev starševskih kompetenc – ‘Izberi zdravo življenje’, ki ga sofinancirata Ministrstvo za zdravje RS in Mestna občina Ljubljana.

Vir:
– slika: Pixabay

Deli: