Veseli nas, da se nas zbere vedno več. Vedno več se jih tudi opogumi in nas pozdravi preko kamere, kar nas zelo veseli, saj se zavedamo, da se v virtualnem svetu zaupanje gradi še počasneje. 🙂

Tokrat smo se pogovarjali o gibalnem razvoju dojenčka – od rojstva do hoje. V tem obdobju otrok preraste tri faze: novorojenček, dojenček in malček.
Glavni poudarek smo namenili temu, kaj vse naj bi otrok osvojil (držanje glavice, obračanje, trebušna lega, plazenje, sedenje, kobacanje, vstajanje, spušanje, stoja, hoja in vse vmes), a poudarili, da ima vsak zdrav otrok začrtano lastno pot razvoja, ki strmi proti samostojni hoji. Otroka učimo pesmic in umivanja zob – ne hoje. Ta razvoj je gensko zapisan v vsakem izmed nas.

Pri predavanju smo se oprli na čudovit prispevek nevrofizioterapevtk iz ZD Bežigrad, spisan leta 2011, ki je dostopen >> tukaj. Avtorici sta zbrali uporabne informacije, kako otroka s čim manj vmešavanja podpreti pri njegovem razvoju.

Podrobneje smo pogledali še razvoj grobe motorike in roke v posameznih obdobjih (0-3m, 3-6m, 6-9m, 9-12m in 12-18m) ter podali ideje, kako in s čim otroka podpreti v posameznem obdobju ter kako prilagoditi okolje.

Za podpiranje pri naravnem gibalnem razvoju torej ne potrebujemo veliko pripomočkov, zato je dobro pred nakupom le-teh 3x premisliti in raje poiskati aktivnost, ki bo dojenčku zanimiva in ga bo zaposlila.

Na koncu smo končali tam kot že mnogokrat prej: pri zaupanju, spoštovanju in podpiranju naravnega razvoja.

Starševski klepet je vodila odlična Anja Zagoričnik Jarm, mag. zdr. nege.

Viri:
– Glavna slika: Pixabay
– Fotografije iz knjige: Beginning Well: Empathy from the Very Beginning; Pia Dögl, Elke Maria Rischke, Ute Strub

______________________________________________________________________________

Pridružite se nam ⇓

Naša želja je, da še naprej širimo znanje in tako pomagamo nosečnicam in mladim mamicam, zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite na naših prihajajočih mesečnih Starševskih klepetih. Več o temah in datumih boste našli >> tukaj.

‘Starševski klepet’ organizira zavod IZRIIS v okviru programa Krepitev starševskih kompetenc – ‘Izberi zdravo življenje’, ki ga sofinancirata Ministrstvo za zdravje RS in Mestna občina Ljubljana.

Deli: