Ponovno smo se srečali v virtualnem svetu. Ugotovili smo, da nam virtualnost omogoča določene prednosti, saj lahko do znanja dostopamo ne glede na to kje se nahajamo, hkrati pa nam vzame navezovanje pristnih stikov in spontanih klepetov. V primeru, da bodo razmere omogočale srečanje v živo, bomo sočasno poskusili izvesti tudi virtualni ogled 🙂

Na prvem marčevskem klepetu smo se posvetili temi previjanja. Najprej smo si podelili načine kako se tega lotevamo in skupaj poiskali odgovore na vprašanja, ki pestijo nosečnice: koliko plenic in kakšne izbrati, hkrati pa smo tudi obudile spoznanja o vsestranskosti volne kot super materialu, ki greje/hladi in ne premoči.

Pri previjanju dojenčka smo najbolj pozorni na to, da se ga lotevamo nežno, čuječe in spoštljivo, saj je to najintimnejši dogodek vsakega posameznika. Naj nas vodi misel: “Če bi previjali mene, kako si želim, da bi to storili?” Dlani so stik novorojenčka in majhnega dojenčka s svetom in prav je da so nežne, mirne in spoštljive.

Kasneje smo se dotaknili vprašanja o tem, kaj smo ljudje počeli pred iznajdbo plenic? Kako smo se lotili negovanja dojenčka na področju izločanja urina in odvajanja blata? Ta vprašanja so vodila v predstavitev prakse manjpleničarstva s komunikacijo izločanja (KI). Praksa KI s prepoznavo otroku lastnih znakov, staršu omogoča, da prepozna njegovo potrebo po izločanju in odvajanju ter tako celotno poskrbi za njegove potrebe. To vodi do globlje povezave med starši in otrokom, manj joka in olajšanega negovanja.

Za realen uvid v samo prakso smo predstavili 5 prednosti in 5 slabost prakse KI in dejavnike uspešnosti ter neuspešnosti. Po teoriji pa so sledili še konkretni, praktični napotki, kako k vsemu temu sploh pristopit.

Z udeleženkami smo imele lep dopoldan in prijeten klepet ob pridobivanju novega znanja. Veselimo se naslednjega, 4. starševskega klepeta, ki bo 26. Marca 2021 na temo pestovanja dojenčkov. 

Pridružite se nam ⇓

Naša želja je, da še naprej širimo znanje in tako pomagamo nosečnicam in mladim mamicam, zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite na naših prihajajočih mesečnih Starševskih klepetih. Več o temah in datumih boste našli >> tukaj.

‘Starševski klepet’ organizira zavod IZRIIS v okviru programa Krepitev starševskih kompetenc – ‘Izberi zdravo življenje’, ki ga sofinancirata Ministrstvo za zdravje RS in Mestna občina Ljubljana.

Deli: