Zaradi epidemioloških razmer je naš prvi letošnji Starševski klepet potekal preko zoom-a.

Svoje znanje je na strokoven, sproščen in zelo zanimiv način prestavila Anja Zagoričnik Jarm, mag. zdr. nege. Podala je znanje s področja tvorbe mleka (anatomija dojke in hormoni), opisala jim je dejavnike uspešnosti za uspešno vzpostavljeno izključno dojenje z novorojenčkom in dojenčkom, poudarila je ključne trenutke po rojstvu, kjer se je poglobljeno osredotočila na začetno obdobje vzpostavljanja dojenja (kdaj dojiti; kako slediti teži novorojenčka/dojenčka; prednosti sobivanja z novorojenčkom na porodniškem oddelku; praktični prikaz pravilnega pristavljanja na dojko in oporne točke pravilno pristavljenega otroka; zgodnji in pozni znaki lakote, znaki, da otrok pije mleko in znaki sitosti; dojenje ponoči). Na koncu je mamice opremila še s splošnimi informacijami, ki so se dotikali prehranjevanja in laktogene hrane, prav tako pa smo poudarili pomembnost počitka in vsakodnevne higiene porodnice.

Udeleženke je spodbudila k iskanju podpornega okolja na spletu in opogumila za iskanje rešitev ob morebitnem nastopu težav.

Dotaknila se je tudi glavnih težav in podala hitre rešitve za večere, boleče bradavice, razpoke, trde in polne dojke ter dojenje po carskem rezu.

Srečanje je bilo interaktivno saj so lahko udeleženke med srečanjem  podajale svoja vprašanja. Anja pa je na njih odgovarjala ter se tako dotaknila še tem kot so trajanje dojenja, do kdaj izključno dojiti, uporaba nastavkov za dojenje, prehod na polno dojenje pri pojavu težav po prvem mesecu po porodu.

Nastal je prav simpatičen klepet. 🙂

Zelo nas je razveselilo, ko smo od udeleženk prejeli, da se sedaj počutijo bolj opolnomočene in pomirjene in se zahvaljujejo za vse koristne informacije. 

 

Pridružite se nam ⇓

Naša želja je, da še naprej širimo znanje in tako pomagamo nosečnicam in mladim mamicam, zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite na naših prihajajočih mesečnih Starševskih klepetih. Več o temah in datumih boste našli >> tukaj.

 

Vir slika 1 in 2: Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater, asist. Renata Vettorazzi, IBCLC , doc. dr. Silvestra Hoyer

‘Starševski klepet’ organizira zavod IZRIIS v okviru programa Krepitev starševskih kompetenc – ‘Izberi zdravo življenje’, ki ga sofinancirata Ministrstvo za zdravje RS in Mestna občina Ljubljana.

 

Deli: