Prehod otrok od staršev v vrtec predstavlja za celotno družino novo stresno situacijo, ker otrok z vstopom v vrtec prvič prehaja v neznano socialno okolje. Otok pride v popolnoma novo okolje, k novim osebam, ki jih ne pozna, vključiti se mora v skupino otrok, pridobiti mora svoje mesto v tej skupini zato je razumljivo, da gre pri prvi vključitvi v vrtec za močan pretres. Otrokom lahko ta dogodek močno olajšamo, če upoštevamo nekaj priporočil.

  • Sodelovanje z vzgojno-izobraževalno ustanovo je nujno, saj si obe strani prizadevata za dobrobit otroka. Pripravljenost na sodelovanje mora biti obojestranska.
  • Večina vrtcev ima omogočeno pogovorno uro s strokovnim delavcem, ki bo v vrtcu sprejel otroka. Starši imajo tako možnost predstaviti sebe in otroka ter spoznati strokovnega delavca in na ta način se začne graditi zaupanje.
  • Pogovor z otrokom je zelo pomemben. Starši naj se pred vpisom otroka v vrtec z otrokom o tem pogovarjajo. Obiščejo naj vrtec, starši naj pripovedujejo o dogajanju v vrtcu. Eden od možnih načinov začetka pogovora je tudi prebiranje knjig na to temo.
  • Zelo pomembno je, da otroke z vrtcem ne strašimo in pred vstopom v vrtec tudi ne delamo velikih sprememb v dnevni rutini (odvajanje od dude, navajanje na toaleto …).
  • Otrok naj v vrtec vzame najljubšo igračo, ki ga bo potolažila in bo z njo lažje zaspal.
  • Otroka v vrtec uvajamo postopoma. Otrok na ta način spozna skupino otrok in odrasle, pri katerih bo lahko iskal podporo, ko staršev ne bo več v vrtcu.

Otroci se hitro vključijo v življenje v vrtcu, saj so zelo prilagodljivi, in se v vrtec tudi radi vračajo, če je prehod v vrtec in sama ustanova predstavljena na njim primeren način.

Nekaj nasvetov staršev, ki so svoje otroke že uvajali v vrtec.

Najpomembnejše je zaupanje. Zaupanje, da je otrok v dobrih rokah in da vsi strmimo k isti stvari. Ko sem imela po prvi pogovorni uri priložnost vzgojiteljico tudi osebno spoznati, se mi je odvalil kamen od srca. Zaupala sem njeni strokovnosti in uvajanje je odlično steklo. Prišla so tudi krajša »krizna« obdobja, ampak smo s pogovorom z vzgojiteljico vse zelo hitro rešili. mama Mojca

Najpomembnejši je pogovor. Pogovor z otrokom in z vzgojiteljico. Zjutraj sem v vrtcu povedala, če je otrok ponoči slabo spal, pa tudi če sva se sprli pred odhodom v vrtec, ker se nam je zjutraj mudilo. Nismo se predstavljali »v rožicah« in seveda je najin spor zjutraj vplival na odnašanje in počutje otroka vsaj v jutranjih urah. To se je odlično odneslo. mama Urška

Pri uvajanju se mi je zdelo, da je bilo najpomembnejše to, da sem se sama sprostila. Igrala sem se s sinom in z ostalimi otroki, kramljala s starši in vzgojiteljico, čisto sproščeno, kot smo to počeli na igrišču. mama Tanja

Uvajanje v vrtec je prevzel mož. Zame je bil to zelo čustven dogodek in verjetno bi to vplivalo tudi na počutje otroka v vrtcu. Mož je uvajanje izvedel po svojih občutkih, otrok je sprejel vrtec in očitno je bila moja odločitev pravilna. mama Jasna

Avtorica: Tina Mihelič (Zavod IZRIIS)

Program “Izberi Zdravo Življenje” je sofinanciran s strani: Ministrstva za zdravje RS in Mestne občine Ljubljana.

Deli: