Celo vrsto rastlinskih sopotnikov z zelišči in zdravilnimi močmi lahko vsakdo najde v svoji neposredni okolici. Zelišča uporabljamo za kuho, zdravje, kozmetiko in tudi za okras.
Zelišča lahko sušimo, jih zamrznemo ali vlagamo. Tista s trpko aromo (timijan, rožmarin in melisa) povežemo stebla in jih, obrnjene z glavicami navzdol, sušimo na zraku. Baziliko, ki ima blago aromo zamrznemo. Sesekljano lahko damo v posodice za ledene kocke in jih prelijemo z malce vode. Zelišča pa lahko tudi vlagamo. 1 do 2 žlički svežih ali suhih zelišč damo v steklenico, prilijemo sončnično olje oziroma oljčno olje in po treh dneh bomo že imeli okusno, zdravo zeliščno olje.

Črni bezeg
Najpomembnejša je uporaba čaja iz cvetov črnega bezga, ki pospešujejo potenje pri vročinskih boleznih. Zdravilne snovi iz bezgovih cvetov so učinkoviti spodbujevalci obrambnih mehanizmov v telesu, zato je čaj tudi dobro preventivno sredstvo proti prehladnim boleznim in gripi. Zaradi tega je bezgovo cvetje sestavni del mnogih čajnih mešanic proti prehladnim boleznim. Za čaj uporabimo posušene cvetove bezga. Lahko pa si sami pripravimo tudi bezgov sirup iz sveže nabranih bezgovih cvetov (30 velikih cvetov, 1 limona, 1 liter vode, 1,25 kg sladkorja, 20 g citronske kisline)

Janež
Krepi želodec in izboljšuje prebavo, sproščata krče in odvajata vetrove. Janež lajša težave pri kašlju, astmi ter pri slabem teku. Uporabljamo zrele plodove, ki jih pripravimo v čaju.

Kamilica
Kamilice uporabljamo pri vnetnih obolenjih želodca in črevesja. Kamilični čaj blaži bolečine pri menstruaciji, pri žolčnih in črevesnih kolikah. Kamilica aktivira telesne obrambne sisteme pri akutnih in kroničnih infekcijah. Za čaj uporabljamo posušene cvetove.

Komarček
Komarček deluje podobno kot janež. Sprošča krče v dihalih in prebavilih, odvaja vetrove, delujeta antibakterijsko in spodbujata izločanja žlez dihal. Komarček velja za najboljšo drogo v otroškem zdravilstvu. Pri prebavnih težavah dojenčkov in majhnih otrok povezanih s krčevitimi bolečinami, čaj zanesljivo blaži krče, sprošča vetrove ustali bakterijsko floro črevesa in tako preprečuje nezdrava črevesna vrenja. Izboljša tek. Uporabljamo zrele plodove.

Melisa
Uporabljamo jo predvsem za pomirjanje pri živčnih obolenjih, pri živčno pogojenih želodčnih in črevesnih težavah, pri zaprtju, pri migreni in živčnih srčnih težavah. Izboljšuje tek (posebno pri otrocih). Uporabljamo posušene liste. Doma si lahko zelo hitro pripravimo osvežilni napitek iz melise in mete. Potrbujemo pest posušene mete in melise, ki ju prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 minut. Prevretek pustimo, da se ohladi dodamo limonin sok, po želji sladkor in že imamo enostaven osvežilni napitek.

Ognjič
Deluje proti številnim mikrobom in preprečujejo naselitev glivic na koži. Pripravke iz ognjiča uporabljamo za zdravljenje kožnih poškodb in v kozmetiki. Zelo pomemben je vpliv ognjiča na celjenje ran. Ognjočevo mazilo si lahko pripravimo sami. Sveže ali posušene ognjičeve cvetove skupaj z 1 dcl sončničnega olja segrevamo nad soparo približno 20 min, precedimo in dodamo čebelji vosek. Zmes vlijemo v čisti kozarček, ko se ohladi je krema pripravljena za uporabo.

Ozkolistni trpotec
Izboljša izločanje sluzi in izkašljevanje. Uporabljamo ga pri obolenjih zgornjih dihal, pri vnetju sluznice ustne votline in žrela ter pri obolenjih debelega črevesa. V ljudskem zdravilstvu ga uporabljajo za zdravljenje ran. Na manjše rane ali vreze polagamo zmečkane liste. Llistni sok zavirajo nastanek oteklin in srbenja pri pikih žuželk. Uporabljamo sveže ali posušene liste (za čaj, za izpiranje ustne votline).

Pljučnik
Pospešuje izločanje sluzi, ugodno vpliva in blaži vnetja sluznic v želodcu in prebavilih, v ustih in žrelu. Pljučnikov čaj uporabljamo pri bolečinah v grlu, pri hripavosti, kašlju in zasluzenju. Uporabljamo posušeno cvetočo rastlino.

Poprova meta
Uporabljamo jo pri želodčnih težavah, pri krčih in bolečinah želodca ter črevesja. Je tudi odlično sredstvo proti slabosti želodca v povezavi z bruhanjem. Zelo učinkovito blaži krče, pomaga pri slabem spancu, glavobolu in celo migreni. Uporabljamo posušene liste.

Rožmarin
Učinkuje pri prebavnih motnjah, pri vetrovih in lažjih krčih. V prehrambeni industriji ga uporabljajo kot antioksidant. Rožmarinska kislina deluje antiflogistično in zavira nastanek vnetij. Olje rožmarina uporabljamo za vtiranje pri bolečinah mišic in sklepov. Uporabljamo posušene liste, za olje lahko tudi sveže.

Timijan
Timijan učinkuje pri kašlju in ugodno vpliva na bronhije. Utekočinja sluz in tako pomaga pri izkašljevanju. Zelo učinkovito ga uporabljamo pri kašlju, bronhitisu in oslovskem kašlju. Uporabljamo ga tudi kot začimbo, ker izboljšuje prebavo in žene vetrove. Uporabna je cela posušena cvetoča rastlina.

Žajbelj
Uporabljamo ga pri vnetnih obolenjih ustne votline in žrela v obliki izpiranj in grgranja. Veliko ga uporabljamo tudi pri prebavnih motnjah, predvsem pri vetrovih, vnetju črevesne in želodčne sluznice ter pri driskah. Izboljšuje prebavo, zato je odlična začimba, posebno mastnih jedi. Olje žajblja izboljšuje počutje, pri starejših ljudeh pa izboljša tudi sposobnost pomnjenja in osredotočenja ter pozornost. Ker zaustavlja krvavitve, lahko njegove liste uporabljamo za celjenje ran in kot razkužilo. Uporabljamo posušene ali sveže liste.

Sivka
Sivka deluje proti krčem, je rahlo dražljiva in poživljajoča. Uporabljamo jo pri napenjanju, migreni, omotici. Sivka na počutje deluje pomirjajoče in dobrodejno. Znana je po tem, da blaži težave s spancem in pomaga pri izčrpanost.i Gotov pa vsi prav dobro veste tudi to, da sivkine vrečke odišavljajo prostor, razkužujejo perilo, odganjajo molje, komarje in drug mrčes.Pri sivki so zdravilni cvetovi, listi in vsa cvetoča zel.

Ameriški slamnik
Med zdravilnimi zelišči je kar nekaj takšnih, ki pozitivno delujejo na malčlov imunski sistem. Eden od takšnih je na primer ameriški slamnik. Korenino slamnika očistimo in s cvetom vred zmeljemo. Prelijemo z vodo, zavremo in pustimo stati 10minut. Precedimo in napitek ponudimo malčku. Nič pa ne bo narobe, če tako pripravljen ameriški slamnik zaužijemo tudi sami.

Avtorica: Tina Mihelič, magistrica profesorica slovenščine in teologije ter vzgojiteljica predšolskih otrok

Viri in literatura:
https://vizita.si/zdravozivljenje/spoznajte-cudezne-moci-zacimb.html (pridobljeno 14. 3. 2020)
https://www.google.com/amp/s/www.bodieko.si/napitki-za-odpornost/amp (pridobljeno 15. 3. 2020)
https://odprtakuhinja.delo.si/kozarec/sest-domacih-pripravkov-za-krepitev-imunskega-sistema/ (pridobljeno 14. 3. 2020)
Greiner K., Weber A.: Zelišča od A do Ž: najboljše rastline za vašvrtni raj: mnogostranske ideje za oblikovanje gredic in lončkov. Kranj, 2007

Program “Izberi Zdravo Življenje” je sofinanciran s strani: Ministrstva za zdravje RS in Mestne občine Ljubljana.

Deli: