View this email in your browser

ZDRAVJE, IZOBRAŽEVANJE in OKOLJE 


September 2022
- 9 -

Vsebina:
Novice s področja zdravja
Novice s področja digitalizacije, e-zdravja, telemedicine in standardov
Novice s področja izobraževanja

Novice s področja okolja

Novice s področja zdravja
Bili smo na 20. Festivalu nevladnih organizacij LUPA, kjer smo predstavljali svoje programe in projekte, tako za starejše kot mlade - "Izberi zdravo življenje!", Digitalno vključeni, Platforma za osebe z mobilno oviranostjo - ERMAT, ACESO (Patient centric solution for smart and sustainable healthcare) in druge. Več o festivalu najdete >> tukaj.
Mesec september je bil mesec ozaveščanja o demenci. Demenca je bolezen. Živet z njo pa se vsak od nas (svojci, prijatelji, strokovno osebje ...) uči dan za dnem. Hoditi z nekom skozi življenje v temnih trenutkih bolezni je povezano z improvizacijo, učenjem, prilagajanjem, usmerjanjem čustev, druženjem, ohranjanjem prijateljstva in deljenjem ljubezni. Več o demenci >> tukaj
Opolnomočenje delovne sile za prihodnje izzive. SDMI - Sekcija za informatiko v zdravstveni negi (SIZN) je v sodelovanju z Interesno skupino za zdravstveno nego Mednarodnega združenja za medicinsko informatiko (IMIA-NI) organizirala mednarodni spletni dogodek z naslovom: “Workforce empowerment for future challenges”. Več o dogodku >> tukaj.

Javni razpisi programa Horizon EU. Kako pridobiti sredstva, strukturo programa, misije, evropska partnerstva, novice in dogodki. >> več

Informacije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o COVID-19 >> tukaj.
Novice s področja digitalizacije, e-zdravja, telemedicine in standardov
Aktivno smo sodelovali na festivalu za tretje življenjsko obdobje - f3ŽO:
Mag. Neja Samar Brenčič, članica strokovnega sveta festivala, je sodelovala v strokovnem programu, na okrogli mizi - Kakšne spremembe bi morala prinesti digitalna preobrazba v življenja starejših oseb in ranljivih skupin?, kjer so se zavzemali za vzpostavitev partnerskega sodelovanja med odločevalci in uporabniki s ciljem hitrejšega in humanega vključevanja v politike, programe in ukrepe na področju digitalne vključenosti. Več  >> tukaj.

Na svečani otvoritvi festivala je bilo našemu strokovnemu sodelavcu dr. Dragu Rudlu podeljeno posebno priznanje za dolgoletno strokovno sodelovanjeNa otvoritvi so navzoče nagovorili visoki gostje in soorganizator F3ŽO.
 
Na stojnici f3ŽO smo poleg projekta ACESO (Patient centric solution for smart and sustainable healthcare; Platforma, ki podpira aktivno sodelovanje bolnikov in zagotavlja trajnostno zdravstveno oskrbo), predstavili še naše druge projekte vezane na aktivno, zdravo in kakovostno življenje starejših oseb. Več o naših projektih za starejše si lahko pogledate >> tukaj.

SDMI - Slovensko društvo za medicinsko informatiko organizira, od 9. do 11. novembra 2022, kongres MI'22 z mednarodno udeležbo. Več o kongresu >> tukaj.
Vabljeni na Konferenco IS2022, ki bo organizirana v tednu od ponedeljka 10. do petka 14. oktobra 2022 v Ljubljani na Institutu “Jožef Stefan”. IS 2022 bo omogočila raziskovalcem, da predstavijo svoje najnovejše raziskave in odkritja z različnih področij informacijske družbe. S prispevkom bomo sodelovali na demografski konferenci. >> tukaj.
Novice s področja izobraževanja

Vljudno vabljeni na BREZPLAČNO On-line izobraževanja o škodljivosti tobaka in alkohola za dijake slovenskih srednjih šol, ki poteka v petih sklopih. Motivacijske in interaktivne vsebine po metodi "learnig by doing" najdete >> tukaj
Starševski klepet:  Vstop v vrtec.  Tokratno srečanje smo posvetili klepetu o uvajanju v vrtec. Pogovarjali smo se o načinih uvajanja (hitro in postopno), o prednostih in slabostih obeh, o priporočeni literaturi, o individualnih skrbeh in izzivih, o pričakovanjih in željah. Več o dogodku >> tukaj. Poglejte si tudi naše pretekle dogodke in lepo vabljeni na dogodke, ki še prihajajo.
Starševski klepet: Ločitveni strah pri dojenčku in kako mu pomagati.  Ko nastopi obdobje ločitvenega strahu se pogosto zgodi, da smo starši že malce utrujeni. Kljub temu, da je to normalno obdobje otrokovega razvoja, pa zahteva posebno mero skrbnosti in sočutja. Več o dogodku >> tukaj. Poglejte si tudi naše pretekle dogodke in lepo vabljeni na dogodke, ki še prihajajo.
Moj otrok izsiljuje. Izsiljevanje pogosto razumemo, kot da otrok nekaj počne zanalašč proti nam, je trmast, nas ne spoštuje ... V bistvu pa gre za naravni proces odraščanja, ko se otrok čedalje bolj zaveda, da je lastna identiteta. Vabljeni k branju članka >> tukaj.
Uvajanje v vrtec Otroci se z vpisom v vrtec srečajo z novim okoljem, vrstniki in vzgojitelji. Ko starši damo svoje otroke v vrtec, jih damo nepoznanim ljudem in v nepoznan prostor. Dejstvo je, da otrokom vstop v vrtec predstavlja stresen korak v njihovem življenju.. Vabljeni k branju članka >> tukaj.
Novice s področja okolja
Evropski teden mobilnosti.  Med 16. - 22. septembrom je potekal evropski teden mobilnosti, ki je vsakoletna priložnost, da spremenimo svoje potovalne navade, namreč motoriziran promet znižuje kakovost življenja in povečuje tveganja za številne neljube učinke. Več o tednu mobilnosti 2022 >> tukaj.
Strategija biotske raznovrstnosti do leta 2030. Strategija EU za biotsko raznovrstnost do leta 2030 je celovit, ambiciozen in dolgoročen načrt za zaščito narave in zaustavitev propadanja ekosistemov. To je predlog za prispevek EU k prihajajočim mednarodnim pogajanjem o globalnem okviru biotske raznovrstnosti po letu 2020. Več >> tukaj.



>> Več novic in dogodkov na naši spletni strani >> izriis.org
Facebook
Website
Email
Copyright © *|2020|* *|ZAVOD IZRIIS|*, Vse pravice pridržane.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.