View this email in your browser

ZDRAVJE, IZOBRAŽEVANJE in OKOLJE 


November 2021
- 11 -

Vsebina:
Novice s področja zdravja
Novice s področja digitalizacije, e-zdravja, telemedicine in standardov
Novice s področja izobraževanja

Novice s področja varovanja okolja

Novice s področja zdravja
  • Pred nami nova, tiha epidemija. Intervju z Nejo Samar Brenčič (Zavod IZRIIS) o ohranjanju svobode oseb z demenco ter zagotavljanju varnosti in samostojnosti pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti znotraj in zunaj doma. >> tukaj.

  • Skupaj zmoremo več – čas za odklop!, Priključili smo se 15. Nacionalni konferenci ob mesecu preprečevanja zasvojenosti, ki jo organizira NIJZ in je potekala preko spletne aplikacije ZOOM, v petek, 5. novembra 2021. >> več.

  • 19. novembra je potekal simpozij APN (Alcohol Policy Network Europe) 2021. Simpozij se je odvijal kot stranski dogodek srečanja Teden ozaveščanja o alkoholu, ki ga organizirata Eurocare in WHO. Glavna tema dogodka se je dotikala vprašanj, zakaj se je izkazalo, da je tako težko izvajati zdravstveno usmerjene alkoholne politike, kljub obilici znanstvenih dokazov v prid le-tej. >> več.

  • Javni razpisi programa Horizon EU >> več

  • Informacije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o COVID-19 >> tukaj.
Novice s področja digitalizacije, e-zdravja, telemedicine in standardov
  • Vabljeni, 10.12.2021, na on-line konferenco eGovernment services, organizirano s strani Ministrstva za javno upravo. Osrednja tema bodo inovacije, digitalne veščine, oblikovanja in razvoj storitev, (so)ustvarjanje, e-demokracija, perspektiva gospodarstva in zagonskih podjetij. Mag. Neja Samar Brenčič (Zavod IZRIIS) bo govorila o so-ustvarjanju pri javnih storitvah na področju e-zdravja. Več o programu in prijave >> tukaj.

  • Izboljšanje globalnega zdravja z akreditacijo digitalnih zdravstvenih storitev, 17.11.2021Digitalna zdravstvena oskrba je stvar sedanjosti in prihodnosti. Nujno je, da poskrbimo, da so storitve na daljavo varne in učinkovite. Na tem strokovnem spletnem seminarju, organiziranem s strani  ISfTeH in URAC, so sodelovali mednarodni strokovnjaki s področja digitalnega zdravja. Mag. Neja Samar Brenčič je govorila o standardih in akreditaciji za e-zdravstvene storitve. >> več.

  • Spodbujeni s pandemijo v digitalno preobrazbo zdravstva, strokovno srečanje, ki se je odvijalo 4. in 5. novembra v Zrečah. Srečanje je organiziralo Slovensko društvo za medicinsko informatiko. Dr. Drago Rudel in mag. Neja Samar Brenčič sta na srečanju predstavila vsebino: Standardizacija v storitvah zdravja na daljavo (Telehealth). Več informacij in program  >> tukaj.
  • V  sekciji SIZN, Informatika v zdravstveni negi, je Miha Godnič (Zavod IZRIIS) predstavili zaključke projekta ERMAT – Program usposabljanja za zviševanje kakovosti življenja starejših z omejeno mobilnostjo, z uporabo podpornih tehnologij.

  • Slovenska virtualna gospodarska delegacija v Švici.  V sredo, 3. novembra 2021, smo se udeležili slovenske virtualne gospodarske delegacije s področja prihodnosti zdravja, e-zdravja in medtech-a. Virtualni program je zajemal predstavitev in delavnico o vstopanju na švicarski trg, poslovanju na švicarskem trgu ter relevantne zakonodajne okvirje s posebnim poudarkom na področju tehnoloških podjetij s področja zdravja. >> več.

  • Digitalne rešitve v zdravstvu in srebrni ekonomiji, 11.11.2021, smo se udeležili spletne diskusije organizirane s strani IPM Digital. V sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA so pripravili sklop zanimivih panelnih diskusij na temo digitalnega razvoja naše družbe in gospodarstva. >> več.
Novice s področja izobraževanja
  • On-line izobraževanja o škodljivosti tobaka in alkohola za dijake slovenskih srednjih šol, ki poteka v petih sklopih. >> več

  • Mednarodni hackathon “Prenehajmo z uporabo tobaka za premagovanje raka”, Nagrade za kreativno idejo: Evropska mreža za preprečevanje kajenja in tobaka (ENSP) organizira Mednarodni Heckathon "End tobacco use for beating cancer" in bo nagradila najboljše ideje z nagradami med 1.500 - 2.000 EUR za najbolj ustvarjalno ekipo. >> več.

  • Zelišča in začimbe: Skrivnost do zdravja otrok, Jesen je čas, ko se otroci vrnejo v vrtce in šole, temperature nihajo in otroci pogosto zbolijo. Starši iščemo nasvete, kako okrepiti otrokov imunski sistem, da ne bi zboleli. Vabljeni k branju odličnega intervjuja s Tino Mele, po izobrazbi doktorico medicinskih znanosti in doktorico veterinarske medicine, ki pomaga spremeniti divje rastline, zelišča in druge “plevele” v zdravila. >> tukaj.

  • Starševski klepet: Razvoj igre v predšolskem obdobju. Življenje je igra. Medtem, ko odrasli na to dejstvo velikokrat pozabimo, pa otroci ne. Otroci skozi igro opazujejo in spoznavajo svet okoli njih ter se učijo o življenju. Dolžnost nas, staršev je, da jim ob vsem znanju, ki nam je na voljo, omogočimo svobodno raziskovanje in radostno spoznavanje sveta okoli njih – posebej v prvih letih življenja. Več o dogodku >> tukaj. Poglejte si tudi naše pretekle dogodke in dogodke, ki še prihajajo.

  • Krepitev odpornosti pri malčkih. Smo v obdobju leta, ko je pogostost prehladov in drugih bolezni večja. Ko gremo z malčkom na igrišče, le nemočno opazujemo, kako vtika roke v usta in si z njimi mane oči, v njegovi bližini pa se igrajo otroci, ki kašljajo in jim teče iz noska. Prav tako se otroci in malčki lahko okužijo v vrtcu. Kaj sploh storiti? Ne poslati otroka v vrtec? Si zagotoviti privatno varstvo? Vabljeni k branju članka >> tukaj.

  • Popestrite si dan z našimi ustvarjalnimi aktivnostmi v spletnem priročniku. >> več
Novice s področja varovanja okolja
  • "Vsak od nas brez pomisleka dnevno prinaša v svoj dom na kupe stvari, ki se po nekaj minutah spremenijo v odpadke. Ponosni smo, če pridno ločimo papir, steklo in embalažo in to odložimo v prave zabojnike. In od tistega trenutka naprej te smeti zginejo izpred oči in niso več naš problem. A zgolj reciklaža ni rešitev! Morda je čas, da začnemo razmišljati drugače. Bi lahko živeli tako, da bi v našem domu imeli samo stvari, ki jih res potrebujemo, kupovali hrano brez embalaže, šli po nakupih s svojo vrečko iz blaga, čistili z doma pripravljenimi čistili, ki ne škodujejo okolju…? Na prvi pogled se zdi to skoraj misija nemogoče. Kje začeti? Kako? Bomo zaradi tega imeli manj časa, bomo zapravili več denarja? ..." >> več

  • December je pred vrati. Žal tudi petarde. Petarde predstavljajo tako zvočno kot tudi okoljsko onesnaževanje, zato predno vržete petardo, pomislite na živali, okolje in svoja ušesa. Več o tem, kako pomagati našim ljubljenčkom v času pokanja petard, pa si lahko preberete >> tukaj.



>> Več novic in dogodkov na naši spletni strani >> izriis.org
Facebook
Website
Email
Copyright © *|2020|* *|ZAVOD IZRIIS|*, Vse pravice pridržane.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.