View this email in your browser

ZDRAVJE, IZOBRAŽEVANJE in OKOLJE 


Marec 2023
- 3 -

Vsebina:
Novice s področja zdravja
Novice s področja digitalizacije, e-zdravja, telemedicine in standardov
Novice s področja izobraževanja

Novice s področja okolja

Novice s področja zdravja
66. zasedanje Komisije OZN za droge (CND). V času od 13. do 17. marca 2023 na Dunaju poteka redno 66. zasedanje Komisije OZN za droge (CND), na katerem aktivno sodeluje tudi Slovenija. Več o programu >> tukaj.  Več o CND >> tukaj.
Prepoved kadilnic in arom v elektronskih cigaretah? Na ministrstvu za zdravje so pripravili predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Ta bi med drugim prepovedala arome v elektronskih cigaretah ter kadilnice v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. Predlog je v javni razpravi do 30. marca. Več v prispevku >> tukaj.
Novice s področja digitalizacije, e-zdravja, telemedicine in standardov
Serija spletnih seminarjev o standardih in akreditaciji v telezdravstvu. V prvem sklopu te serije je dr. Bhupendra Kumar Rana, glavni izvršni direktor Inštituta za kakovost in akreditacijo (QAI), predstavlil akreditacijske standarde telezdravstva in postopek akreditacije. Webinar je predstavila in vodila Neja Samar Brenčič, predsednica delovne skupine ISfTeH za standarde in akreditacijo za telezdravstvene storitve (SATS). Več o dogodku >> tukaj.
Zakaj mora umetna inteligenca razumeti posledice. Da bi računalniki lahko izvajali kakršne koli odločitve, bodo potrebovali razumevanje o vzroku in posledici. Obstoječi sistemi umetne inteligence, ki svoje napovedi utemeljujejo le na povezavah v podatkih, so zelo občutljivi na kakršne koli spremembe v tem, kako so te spremenljivke povezane. Več v prispevku >> tukaj.
Novice s področja izobraževanja
VPLIV NOSEČNOSTI IN PORODA NA MAMICO IN DOJENČKA: Starševski klepet za nosečnice in mlade mamice: »Še vsaka je rodila.«, je stavek, ki ga mame pogosto slišimo. Že res, ampak kako? Je mamo porod opolnomočil ali jo pustil z občutkom, da ni zmogla? Kako se to, kakšna je bila nosečnost in porodna izkušnja kaže pri dojenčku?. Več o dogodku >> tukaj
Lepo vabljeni na naše naslednje dogodke za nosečnice in mlade mamice.
ČUSTVENI IZBRUHI OTROKA: Starševski klepet za starše predšolskih otrok: V naši družbi veljata tako jok kot trma za nezaželeno vedenje, ki ga je treba prekinjati, ob tem pa mnogokrat spregledamo dejstva, zakaj se otrok zaradi nezrelih možganov ne more pomiriti sam. Več o dogodku >> tukaj
Lepo vabljeni na naše naslednje dogodke za starše predšolskih otrok.
10 nasvetov, kako zgraditi spoštljiv odnos z otrokom: Spustite nadzor, zaupajte otroku, prepustite otroku biti odgovoren, vloga otroka naj bo aktivna,  spremenite razmerje med govorjenjem in poslušanjem, ozavestite otrokove potrebe, opravičite se, ... . Vabljeni k branju prispevka.
Motorični razvoj otroka: O razvoju grobe motorike govorimo pri razvoju gibov, pri katerih uporabljamo velike mišične skupine, o fini motoriki pa pri gibih, ki zahtevajo uporabo majhnih mišic. Vsak otrok pa je individum, ki se rodi z različnimi zmožnostmi, tako gre lahko razvoj motoričnih sposobnosti pri nekaterih otrocih malo hitreje, pri drugih pa malo počasneje. Vabljeni k branju prispevka.

Vljudno vabljeni na BREZPLAČNO On-line izobraževanja o škodljivosti tobaka in alkohola za dijake slovenskih srednjih šol, ki poteka v petih sklopih. Motivacijske in interaktivne vsebine po metodi "learnig by doing" najdete >> tukaj
Novice s področja okolja
Ura za Zemljo. Svetovna organizacija za varstvo narave WWF že šestnajsto leto zapored vabi vse prebivalce sveta, da se pridružijo največji svetovni okoljski pobudi – Ura za Zemljo (Earth Hour). Zadnjo soboto v marcu državljani sveta za eno uro ugasnejo luči in s tem osvetlijo pereče okoljske probleme. Več v prispevku >> tukaj.
Posebne potrebe in ranljivost žensk morajo biti v središču politike podnebnih sprememb. Podnebne spremembe se poglabljajo, položaj žensk pa je nezadostno obravnavan, saj so po naravnih katastrofah predvsem ženske samohranilke ekonomsko in fizično še posebej ranljive. Več v prispevku >> tukaj.>> Več novic in dogodkov na naši spletni strani >> izriis.org
Facebook
Website
Email
Copyright © *|2020|* *|ZAVOD IZRIIS|*, Vse pravice pridržane.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.