View this email in your browser

ZDRAVJE, IZOBRAŽEVANJE in OKOLJE 


Januar 2022
- 1 -

Vsebina:
Novice s področja zdravja
Novice s področja digitalizacije, e-zdravja, telemedicine in standardov
Novice s področja izobraževanja

Novice s področja varovanja okolja

Novice s področja zdravja
  • WHO Zaključni dogodek pobude organizacij civilne družbe v evropski regiji. 9.12.2021, IZRIIS sodeluje v pobudi s projektom "Zdravje za vse". Dogodek je bil priložnost za organizacije, da predstavijo učinek projektov, ki se izvajajo v osmih državah in si izmenjajo pridobljene izkušnje, ki bodo služile kot osnova za prihodnje ukrepanje. >> več.

  • Premagovanje ovir pri dostopanju migrantov do zdravstvenega varstva. 10.12.2021, smo se udeležili spletnega usposabljanja organiziranega s strani Mednarodne organizacije za migracije (IOM), Agencije Združenih narodov. Usposabljanje je izvedla mag. Marika Podda Connor, ki je višja medicinska sestra, odgovorna za Urad za zvezo na področju zdravja migrantov v okviru primarnega zdravstvenega varstva na Malti. >> več.

  • “Izzivi preventive v postepidemičnih časih”, 16. in 17.12.2021, smo bili prisotni na 10. (virtualnih) slovenskih preventivnih dnevih, organiziranis s strani mreže "Preventivna platforma". >> več.

  • Nova Zelandija predlaga, da bi mladim dosmrtno prepovedali kupovanje cigaret. Nova Zelandija načrtuje, da bo od leta 2027 prepovedana prodaja cigaret vsem, ki so stari 14 let in manj. >> več.  

  • Javni razpisi programa Horizon EU >> več

  • Informacije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o COVID-19 >> tukaj.
Novice s področja digitalizacije, e-zdravja, telemedicine in standardov
  • Začeli smo s projektom DIGITALNO VKLJUČENI - Medgeneracijska sinergija v digitalnem učnem okolju za kakovostno staranje. Ob znanem dejstvu, da imajo v starajoči se družbi informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) pozitiven vpliv na dolgoživo družbo, lahko v prihodnosti pričakujemo več digitalnih storitev namenjenih starejšim, ki bodo vedno znova soočeni z družbenimi okoliščinami, ki bodo narekovale njihovo intenzivnejše vključevanje v sodobno informacijsko družbo. To se je pokazalo v času epidemije Covid-19, katere posledice so starejši najbolj občutili in ko so se IKT izkazale kot ključno orodje za dostop do storitev, pomoči, vzdrževanje socialnih stikov in izvedbo vseh vrst aktivnosti, ki se niso mogle zgoditi v fizični obliki. Zato vpeljujemo medgeneracijsko digitalno platformo, prvo te vrste v Sloveniji, ki bo s ponujenimi vsebinami, možnostjo aktivne participacije in medgeneracijske izmenjave prispevala k povečanju digitalne pismenosti starejših, k njihovi večji družbeni vključenosti in k zmanjševanju medgeneracijskega digitalnega razkoraka. Platforma bo starejšim nudila možnost: vseživljenjskega učenja za pridobivanje funkcionalnih digitalnih znanj; učenja uporabe za starejše ključnih e-storitev; dostopanja do vsebin in programov aktivnega in zdravega staranja; udeležbe in učenja na medgeneracijskih virtualnih srečanjih. >> več.

  • eGovernment services10.12.2021, on-line konferenca organizirana s strani Ministrstva za javno upravo. Osrednja tema so bile inovacije, digitalne veščine, oblikovanja in razvoj storitev, (so)ustvarjanje, e-demokracija, perspektiva gospodarstva in zagonskih podjetij. Mag. Neja Samar Brenčič (IZRIIS) je predstavila so-ustvarjane pri javnih storitvah na področju e-zdravja. Več o programu  >> tukaj.

  • Vabilo na MENA Telehealth & 26th ISfTeH Conferences, Establish Strategy and Partnerships; Dubaj; 7. in 8.marec 2022. Globalni razvoj zdravja na daljavo (telehealth) regulatorni vidik, poslovni modeli in napredek pri zagotavljanju zdravstvenega varstva. Strokovnjaki IZRIIS-a in SATS bomo pokrivali področje standardizacije in akreditacije storitev. >> več.

  • Vabilo na MIE 2022 “Challenges of trustable AI and added-value on health”; Nica; 27. do 30. maj 2022. EFMI (the European Federation for Medical Informatics) vljudno vabi na 23. konferenco medicinske informatike. "Kot vsa nova tehnologija ima umetna inteligenca presežen potencial za doprinos k zdravju milijonov ljudi po vsem svetu, a kot vsa tehnologija jo je mogoče tudi zlorabiti in povzročiti škodo," je dejal dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO. >> več.
Novice s področja izobraževanja
  • Vljudno vabljeni na BREZPLAČNO On-line izobraževanja o škodljivosti tobaka in alkohola za dijake slovenskih srednjih šol, ki poteka v petih sklopih. Motivacijske in interaktivne vsebine po metodi "learnig by doing" najdete >> tukaj

  • 13. Slovenski kongres prostovoljstva, 02.12.2021, smo se udeležili kongresa namenjenega vlogi prostovoljstva in pomenu solidarnosti pri reševanju družbenih in okoljskih izzivov, ki se pojavljajo v današnjem času. Kot je pokazala pandemija Covid-19 imajo pri spopadanju z razvojnimi izzivi in izrednimi situacijami pomembno vlogo tudi prostovoljske organizacije in prostovoljci. Kongres je bil organiziran s strani Slovenske filantropije. >> več.

  • Starševski klepet: Razvoj govora od dojenčka do drugega leta. Na 12. starševskem klepet smo poklepetale o komunikaciji, jeziku in govoru ter se dotaknile različnih starostnih obdobij. Kako otrok posluša, kaj naj bi razumel in kdaj poiščemo pomoč v posameznem obdobju, so bila osnovna vodila deljenja informacij. Ker so se nam pridružile tudi nosečnice, smo se dotaknili tudi komunikaciji z še nerojenim otrokom. Več o dogodku >> tukaj. Poglejte si tudi naše pretekle dogodke in dogodke, ki še prihajajo.

  • Vabljeni, da si ogledate kako smo decembra vsakodnevno ustvarjali s predšolskimi otroci: "Skupaj odštevajmo do božiča". December je čaroben mesec. Mesec poln ljubezni, miru, topline, upanja in svetlobe, pa tudi magičnosti, čarobnosti in pravljičnosti. V sodobnem času živimo v tempu vsakodnevnih obveznosti, službe, otrok in ko slavimo novo leto, se največkrat zavemo, da je eno leto kar zbežalo mimo nas. Poglejte kako smo letos mi odštevali do božiča. >> 1.del, >> 2.del

  • Pasti potrošništva. Kakšne so naše nakupovalne navade? Ena skupina ljudi kupuje izdelke, ki jih resnično potrebuje, ključni merili pri nakupu sta uporaba izdelka in kakovost izdelka. Druga skupina potrošnikov pa nakupuje, ker jim je v tistem trenutku nekaj všeč. Vse leto smo podvrženi pastem potrošništva, vendar je mogoče december čas, ko se vsaj v nakupovalnih središčih zdi, da je potrošništvo na vrhuncu. Preberite naš nasvet staršem >> tukaj.

  • Ustvarite si pester medgeneracijski dan z našimi ustvarjalnimi aktivnostmi v spletnem priročniku. >> več
Novice s področja varovanja okolja
  • Konec ere nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo. 22.12.2021 se je v Sloveniji uveljavila prepoved dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg. Tako ne bodo več na voljo vatirane palčke, jedilni pribor, krožniki, slamice, mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov, posode za živila iz ekspandiranega polistirena in lončki. >> več

  • Kakšna je prihodnost upravljanja z odpadki v Evropi? Poročilo, ki ga je pripravila organizacija Zero Waste Europe, zajema okoljske, gospodarske in družbene koristi sprejemanja lokalnih zero waste strategij, ki so predstavljene v številnih kontekstih po Evropi in jih je težko prezreti. Evropska zero waste mesta prikazujejo, kako in zakaj bi morale lokalne oblasti to prepoznati in se odločiti ukrepati zdaj, namesto da bi bili prisiljeni ukrepati v prihodnosti. >> več



>> Več novic in dogodkov na naši spletni strani >> izriis.org
Facebook
Website
Email
Copyright © *|2020|* *|ZAVOD IZRIIS|*, Vse pravice pridržane.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.