View this email in your browser

IZOBRAŽEVANJE, ZDRAVJE in OKOLJE 


Oktober 2021
- 10 -

Vsebina:
Novice s področja zdravja
Novice s področja telemedicine, e-zdravja in standardov
Novice s področja izobraževanja

Novice s področja varovanja okolja

Novice s področja zdravja
  • Prilagoditve na trgu dela za starejše v Mestni občini Ljubljana, 21.10.2021, je bil s strani Gerontološkega društva Slovenije organiziran znanstveni posvet, na katerem je aktivno sodelovala mag. Neja Samar Brenčič (Zavod IZRIIS). Tematika znanstvenega posveta je temeljila na pomenu nove paradigme prilagoditev na trgu dela za starejše v Mestni občini Ljubljana v času zaostrenih družbenih, zdravstvenih in gospodarskih posledic pandemije covida-19. >> več.

  • Evropski teden zdravega in aktivnega staranja 2021, 18.10. - 21.10.2021, Evropska platforma za mreženje in izmenjavo za podporo inovacijam in meddisciplinarno sodelovanje za aktivno in zdravo staranje. >> več.

  • Zbirno informacijsko gradivo programa “Zdravje za vse”. Za vse lokalne skupnosti smo pripravili kratek povzetek informacij za podporo beguncev in migrantov v času COVID-19, v dokumentu “Zbirno informacijsko gradivo programa Zdravje za vse!” >> več.

  • Javni razpisi programa Horizon EU >> več

  • Informacije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o COVID-19 >> tukaj.
Novice s področja digitalizacije, e-zdravja, telemedicine in standardov
  • Dialog držav članic z nevladnimi akterji ter upravljanje in iniciativa ‘One Health’, V ponedeljek, 25. 10. 2021, se je mag. Neja Samar Brenčič, kot predstavnica ISfTeH International society for Telemedicine and eHealth, udeležila razprav delovne skupine WHO (Working group on strengthening WHO preparedness and response to health emergencies (WGPR)). Obravnavali so vsebine: Dialog držav članic z nevladnimi akterji ter upravljanje in iniciativa ‘One Health’.

  • Prihodnost digitalne preobrazbe v Evropi. 6.10.2021 smo se udeležili spletnega dogodka, katerega namen je bil nasloviti posledice digitalizacije in poiskati odgovore na izzive, ki jih le-ta prinaša za različna področja družbe. >> več.

  • Vabljeni na strokovno srečanje "Spodbujeni s pandemijo v digitalno preobrazbo zdravstva", ki se bo odvijal 4. in 5. novembra v Zrečah. Srečanje organizira Slovensko društvo za medicinsko informatiko. Mag Neja Samar Brenčič in dr. Drago Rudel bosta na srečanju predstavila Standardizacija v storitvah zdravja na daljavo (Telehealth). Več informacij in program  >> tukaj.

  • Informatika o zdravstveni negi. V sklopu strokovnega srečanja MI'21 (SDMI). ERMAT - Program usposabljanja za zviševanje kakovosti življenja starejših z omejeno mobilnostjo, z uporabo podpornih tehnologij. Predstavitev strokovni javnosti na dogodku 5. novembra. >> več.
Novice s področja izobraževanja
  • Mladi o beguncih in migrantih. Za potrebe raziskave Mladi o beguncih in migrantih, v sklopu programa Zdravje za vse, vas vabimo, da si pogledate našo predstavitev, ki na kratko razloži kdo so begunci in kdo migranti ter kaj je to sovražni govor. >> tukaj.

  • On-line izobraževanja o škodljivosti tobaka in alkohola za dijake slovenskih srednjih šol, ki poteka v petih sklopih. >> več

  • Hvala, prosim, oprosti v predšolskem obdobju. Tri besede, ki jih želimo slišati pri svojem otroku. Želimo, da je otrok prijazen, vljuden, predvsem pa da se lepo vede. Ampak kaj zame kot staršu pomeni, da se otrok lepo vede? Kakšno vedenje pričakujem od otroka? Ali je lepo vedenje zame enako lepemu vedenju, ki ga pričakuje družba? Vse to in še več v članku >> tukaj.

  • Starševski klepet: Depresija v nosečnosti in po porodu. Depresija je tako težka beseda, posebej v nosečnosti in po porodu. S sabo nosi toliko stigme in družbenega nerazumevanja. Pa je res tako redko, da se nosečnica in porodnica ne počutita bleščeče? Ni. Na tokratnem starševskem klepetu, že 10. po vrsti, smo si podelile svoje stiske in izzive, prav tako pa tudi rešitve za nastale situacije. Več o dogodku >> tukaj. Poglejte si tudi naše pretekle dogodke in dogodke, ki še prihajajo.

  • Otroci s posebnimi potrebami. Oktobra obeležujemo teden otroka, zato oktobrsko temo namenjamo otrokom, ki jih ne smemo spregledati in to so otroci s posebnimi potrebami. Kdo so otroci s posebnimi potrebami, kakšne možnosti imajo v predšolskem obdobju ter kje lahko dobimo več informacij, pa so izhodiščna vprašanja, ki jih bomo predstavili v tem prispevku. Vabljenji k branju >> tukaj.

  • Sodobni mediji in vpliv tehnologije na predšolske otroke. Razlika v igri otrok preteklih in današnjih generacij je velika. Ne samo, da je okolje, v katerem živimo drugačno, drugačni smo namreč tudi mi. Kot družba imamo drugačni pogled na svet, spremenila so se načela in vrednote, predvsem pa prioritete ljudi. K temu je zagotovo pripomogla tudi sodobna tehnologija. Vabljenji k branju članka >> tukaj.

  • Popestrite si dan z našimi ustvarjalnimi aktivnostmi v spletnem priročniku. >> več
Novice s področja varovanja okolja
  • Evropska investicijska banka objavila prve rezultate svoje raziskave o podnebju 2021–2022, Evropska investicijska banka (EIB) je izvedla četrto raziskavo EIB o podnebju, s katero je temeljito ocenila, kaj ljudje menijo o podnebnih spremembah. Cilj četrte raziskave EIB o podnebju, ki je bila izvedena v partnerstvu s podjetjem za tržne raziskave BVA, je v širši razpravi prispevati informacije o pogledih in pričakovanjih glede podnebnih ukrepov. >> več.

  • Manj je več: Slovenci letno zavržemo za več kot 10 kg še uporabnih stvari, trend hitre mode pa nas sili v vedno nove nakupe nekakovostnih oblačil. Vabljeni k aktivni uporabi strani. Ne le brskanju, ampak tudi sodelovanju z vnosom dogodkov, mojstrov in trgovin. >> tukaj.



>> Več novic in dogodkov na naši spletni strani >> izriis.org
Facebook
Website
Email
Copyright © *|2020|* *|ZAVOD IZRIIS|*, Vse pravice pridržane.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.