View this email in your browser

ZDRAVJE, IZOBRAŽEVANJE in OKOLJE 


Oktober 2022
- 9 -

Vsebina:
Novice s področja zdravja
Novice s področja digitalizacije, e-zdravja, telemedicine in standardov
Novice s področja izobraževanja

Novice s področja okolja

Novice s področja zdravja
Oktober je mesec duševnega zdravja. - Kako krepiti duševno zdravje starejših in kako ukrepati, ko se zalomi? S starostjo načeloma upadata telesna in mentalna zmogljivost, spremeni se doživljanje samega sebe (samopodoba), pojavijo se lahko različne telesne oviranosti, kronične bolezni in/ali duševne težave. Več v prispevku >> tukaj.
Vabljeni na predstavitev programa MIRA, ki je Nacionalni program duševnega zdravja in kot prvi strateški dokument v Republiki Sloveniji celovito naslavlja in ureja področje duševnega zdravja. V torek, 22. 11. ob 18.00 uri bosta  program MIRA predstavili psihologinji Saška Roškar in Alenka Tančič-Grum iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Srečanje bo potekalo na zoom povezavi >> tukaj.

Javni razpisi programa Horizon EU. Kako pridobiti sredstva, strukturo programa, misije, evropska partnerstva, novice in dogodki. >> več

Informacije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o COVID-19 >> tukaj.
Novice s področja digitalizacije, e-zdravja, telemedicine in standardov
Odločno digitalno za več zdravja. Kongres MI'22. - izobraževalni dogodek s področja zdravstvene informatike, organiziran s strani SDMI. Neja Samar Brenčič je poleg otvoritve dogodka predstavila tudi programa ACESO in Digitalno vključeni v sklopu Zdravje na daljavo in vključevanje pacientov v proces zdravljenja.  Več o programu >> tukaj.
Spletna stran in platforma Digitalno vključeni. Z veseljem sporočamo, da je zaživela nova spletna stran in platforma Digitalno vključeni, ki jo je pripravil Konzorcij projekta Digitalno vključeni (ZDUS Zveza društev upokojencev Slovenije, Simbioza in Zavod IZRIIS). Namenjena je starejšim – kjer bodo našli uporabne informacije, se učili digitalnih spretnosti in sodelovali z vrstniki. Več >> tukaj.
eZdravje - Inteligentno zdravstvo prihodnosti. Udeležili smo se konference, kjer je bilo govora o digitalni transformaciji zdravstva, uporabi podatkov in umetne inteligence v zdravstvu za bolj učinkovito zdravljenje in učinkovito delovanje zdravstvenega sistema. Več o dogodku >> tukaj.
Vključevanje žensk v digitalni sektor. Udeležili smo se spletnega dogodka, kjer so organizatorji predstavili primere dobrih praks, ki so jih pridobili s svojimi projekti namenjenim ženskam in dekletom v IT. Kljub številnim pomembnim pobudam ostaja precejšnja digitalna vrzel med spoloma. Več o dogodku >> tukaj.
Novice s področja izobraževanja

Vljudno vabljeni na BREZPLAČNO On-line izobraževanja o škodljivosti tobaka in alkohola za dijake slovenskih srednjih šol, ki poteka v petih sklopih. Motivacijske in interaktivne vsebine po metodi "learnig by doing" najdete >> tukaj
Starševski klepet: Depresija v nosečnosti in po porodu. Povsod v nas gledajo oglasi z nasmejanih nosečnic ali staršev; pa je v resnici tako? Velikokrat nastopi žalost, zmedenost, jeza, nemoč. Strokovno temu pravimo otožnost ali depresija v nosečnosti in po porodu. Več o dogodku >> tukaj. Poglejte si tudi naše pretekle dogodke in lepo vabljeni na dogodke, ki še prihajajo.
Kako otroku pomagamo v procesu žalovanja. Smrt je neizogibna, zato pred njo ne moremo obvarovati svojih otrok. Pomembno pa je, da otroku odkrito in iskreno odgovarjamo na vsa vprašanja, ki otroka zanimajo o smrti. Žalovanje je naravna reakcija na izgubo in je pri vsakem otroku edinstvena. Vabljeni k branju članka >> tukaj.
Novice s področja okolja
Ali je mikroplastika kriva za vedno večja zrna toče? Slovenski znanstveniki so prvi na svetu odkrili mikroplastiko v jedru zrna toče. Takšno odkritje nakazuje, da bi lahko mikroplastika prispevala k velikosti zrn toče. Vendar je pomembno izpostaviti, da gre tukaj za splet različnih dejavnikov in da mikroplastika ni edini krivec. Več v članku >> tukaj.
Evropejec zavrže 11 kilogramov oblačil na leto. Strokovnjaki opozarjajo, da v Sloveniji letno zavržemo kar 17.000 ton tekstila, na ekološki način pa predelamo zgolj 15% takšnega tekstila. Preostanek odpadnih oblačil konča v sežigalnici ali celo na odlagališčih. Če bi podaljšali življenjsko dobo našim oblačilom za samo tri mesece, bi svoj ogljični, vodni in odpadkovni odtis zmanjšali za 5 do 10 odstotkov. Več >> tukaj.



>> Več novic in dogodkov na naši spletni strani >> izriis.org
Facebook
Website
Email
Copyright © *|2020|* *|ZAVOD IZRIIS|*, Vse pravice pridržane.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.