DEMENCA – IONIS

NOTRANJA IN ZUNANJA NAPREDNA TEHNOLOŠKA REŠITEV ZA OSEBE Z DEMENCO

IONIS je angleška kratica za projekt, ki združuje tehnologije in storitve za ljudi, ki trpijo zaradi alzheimerjeve bolezni oziroma demence. Predstavlja povezavo med bolnikom, svojci in medicinskim osebjem, ki s pomočjo naprav in tehnologije omogočajo kakovostno življenje osebe z demenco.

V Sloveniji narašča število starejših oseb, ki doživljajo spoznavne, miselne in vedenjske spremembe v možganih. Najpogosteje postavljena je diagnoza Alzheimerjeve demence. Simptomi, ki prizadenejo osebe z demenco, ustvarjajo velik izziv za medicino, zdravstveno varstvo in ustvarjajo socialne stiske, predvsem za družino in skrbnike dementne osebe.

IONIS rešitev lahko nadomesti določene vsakodnevne funkcije in na prilagojen način podpira osebo z blagimi do zmernimi znaki demence, kot so problem s spominom in upadom razumevanja – duševnega delovanja in procesov pridobivanja znanja ter razumevanja.

V zavodu IZRIIS želimo s projektom IONIS omogočiti ozaveščanje, prepoznavanje zgodnjih znakov, informiranje oseb, bolnikov in svojcev ter prispevati nove tehnološke rešitve, ki so nujne za prihodnost na tem področju.